FORMALDEHİT İLE MODİFİYE EDİLMİŞ ŞEKER PANCARI KÜSPESİ KULLANILARAK KESİKLİ SİSTEMDE SULU ÇÖZELTİDEN BAZİK KIRMIZI 46'NIN GİDERİMİ - Bahar, Nurdan; Arasan, Tülay; Altundoğan, H. Soner; Tümen, Fikret (My University, 2015)
Bu çalışmada, şeker pancarı küspesi (ŞPK), ilk olarak, sodyum hidroksit çözeltisi ile işleme tabitutuldu ve ikinci olarak, birinci kademeden elde edilen saponifiye şeker pancarı küspesi, formaldehitile modifiye edildi. Şeker pancarı küspesinden formaldehit ile modifiye edilmiş ürün (ŞPKF), suluçözeltiden bazik kırmızı 46 (BK46)nın giderimi için kullanıldı. Giderim için etkin doz, 2 g/L olarakbelirlendi. 25°Cde, 0.5 mM derişimdeki 100 mL BK46 çözeltisi, 2 g/L dozundaki ŞPKF ile kesiklikaplarda 360 dakika çalkalandı ve bu koşullar altında BK46'nın % 80.8'inin giderildiği belirlendi.Ayrıca, BK46 giderimi üzerine pH ve sorbent dozunun etkileri incelendi. Zamana karşı elde edilensorpsiyon kapasitesi değerleri, yalancı birinci mertebe, yalancı ikinci mertebe, Elovich, gözenekdifüzyonu, modifiye Freundlich ve Banghman kinetik modellerine uygulandı ve BR46 giderimi için eniyi model, yalancı ikinci derece kinetik model olarak tespit edildi. 0.10-2.50 mmol/L arası başlangıçkonsantrasyonlarındaki BR46 çözeltileri, 2 g/L dozundaki sorbentler ile temas ettirildi ve çeşitli dengeverileri elde edildi. Bu denge verileri, Langmuir, Freundlich, Dubinin-Radushkevich, Frumkin, Temkinve Elovich izotermleri kullanılarak analiz edildi ve verilerin en iyi uyum sağladığı izotermlerinLangmuir ve Dubinin-Radushkevich izotermleri olduğu tespit edildi
Keywords: Kimya; Uygulamalı; Mühendislik; Kimya; İstatistik ve Olasılık