TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ VE İÇ DENETİM: MALATYA BÖLGE BİRLİĞİ MDÜRLÜĞÜNE BAĞLI KOOPERATİFLERDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRMASI - DİCLE, RAMAZAN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Dünyada oluşan finansal krizler neticesinde işletmelerin iç kontrol yapılarının ve iç denetim fonksiyonlarının zayıf olduğu görülmüştür. Bunun sonucunda hükümetler ve mesleki kuruluşlar iç kontrol ve risk kavramlarını ele alan yeni kurumsal yapılar geliştirmeye başlamıştır. Başarılı bir yönetim için, iç kontrol sistemi doğru anlaşılmalı, işletme hedefleri doğrultusunda sağlıklı bir biçimde kurulmalı ve uygulanmalıdır. Başarılı işletmelere bakıldığında işletmedeki problemlerin kısa sürede çözümünde iç kontrol sisteminden yararlandıkları görülmektedir. Bu çalışma kapsamında iç kontrol sistemi ile iç denetim hakkında temel bilgiler verilerek, Tarım Kredi Kooperatifleri Malatya Bölge Birliği Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren 59 birim kooperatifte iç kontrol sisteminin etkinliği araştırılmıştır. Ayrıca Tarım Kredi Kooperatiflerinde uygulanan iç denetime ilişkin olarak bilgiler verilerek, gerek iç kontrol sistemi gerekse iç denetimle ilgili olarak önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler: İç Kontrol Sistemi, İç Denetim

As a result of the financial crisis in the world, it has been observed that internal control structures and internal audit functions of business enterprises are weak. As a result, governments and professional organizations started to develop new corporate structures that address the concept of internal control and risk. For a successful management, the internal control system must be understood correctly, established and implemented in a proper way in line with the business enterprises targets. When we examine the successful businesses, we can see that they make use of internal control systems to solve the problems in the business in the short time. In this study, we will provide basic information about the internal control system and internal audit and conduct a research on the effectiveness of internal control system of 59 cooperatives, carrying on business in affiliation with Directorate of Regional Union of Malatya of Agricultural Credit Cooperatives. Furthermore, we will provide information about the internal audit on Agricultural Credit Cooperatives, put forward suggestions about internal control system and internal audit. Keywords: Internal Control, Internal Audit
Agricultural Credit Cooperatives internal control system and internal audit:The research on the effectiveness of internal control system in cooperatives affiliated with Directorate of Regional Union of Malatya
Keywords: İşletme