ÇOK SEVİYELİ AĞIRLIKLANDIRILMIŞ BULANIK BAĞINTI KURAL MADENCİLİĞİ - ŞEKER, AHMET OKAN (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi ÇOK SEVİYELİ AĞIRLIKLANDUULMIŞ BULANIK BAĞINTI KURAL MADENCİLİĞİ Ahmet Okan ŞEKER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 64 Veri madenciliği belirli amaçlar için veri tabanından istenilen bilgiyi veya ilginç örüntüleri çıkarma sürecidir. Klasik veri madenciliği algoritmalarının çoğu ikilik değerli kayıtlar arasında ilişkiler tanımlar. Fakat gerçek dünya uygulamalarında çoğunlukla nicel değerli kayıtlara rastlanır. Bu tez çoklu seviyeli bağıntı kural madenciliği ile bulanıklığı entegre eder. Bu maksatla öncelikle kayıtlardaki nicel değerler dilsel terimlere dönüştürülür. Daha sonra Apriori algoritması kullanarak bulanık bağıntı kuralları üretilir. Tez ayrıca farklı seviyelerde ağırlıklandırma yöntemini kullanan bir kural çıkarma algoritması önerir. Son olarak, çok seviyeli madencilik, ağırlıklandırma ve minimum destek ve güven değerlerinin dilsel terimlerini içeren bazı kavramların avantajlarım tek algoritmada birleştirir. Rasgele oluşturulan bir veri tabam üzerinde gerçekleştirilen uygulama sonuçlan önerilen yaklaşımların etkinliğini ve uygulanabilirliliğini gösterir. Böylece çıkarılan kurallar veri tabanlarındaki düzenliliği sergiler ve uygun kullanıcılar için çok değerli öneriler sağlanır. Anahtar Kelimeler : Veri Madenciliği, Bağıntı Kuralları, Bulanık Küme Kavramı, Çok Seviyeli Bulanık Bağıntı Kuralları, Ağırlıklandınlmış Bağıntı Kuralları. VI
Mining fuzzy weighted assocation rules at multiple levels
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering