ALAÇATI (ÇEŞME-İZMİR) BUCAĞI KÖYLERİNDE KIRSAL POTANSİYELİN BELİRLENMESİ VE PLANLANMASI - KERMAN, FULYA (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi ALAÇATI (ÇEŞME- İZMİR) BUCAĞI KÖYLERİNDE KIRSAL POTANSİYELİN BELİRLENMESİ VE PLANLANMASI Fulya KERMAN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Coğrafya Anabilim Dalı ELAZIĞ - 2004, Sayfa: XIV + 307 Bu çalışma arazi kullanımı ile tarımın gelir ve işgücü açısından yerel ekonomiye olan katkısını ortaya koymaktadır. Böylece politika üretmeye yönelik bilgi sağlayarak, tarım sektörüne katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Çalışma, arazi kullanımı ve tarıma farklı fakat oldukça önemli bir perspektiften bakmaktadır. Analizler, Türkiye'nin Ege kıyısındaki popüler yerleşmelerinden biri olan Alaçatı'da (Çeşme- İzmir), 2002-2003 yaz aylarında gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizlerin amacı, çalışılan alanda tarımın yerinin belirlenmesidir. İkinci olarak ise, tarım sektörünün günümüzde ve gelecekteki gelişimini sağlamak için alman yatırım kararlan ve planlama çalışmaları ve bunları tehdit eden unsurların belirlenmesidir. Elde edilen sonuçların Çeşme ve benzeri kıyı alanlarında politiklar belirlenmesinde, planlama ve tarımsal gelişmenin yönetiminde önemli bir kaynak teşkil edeceği umulmaktadır. Çalışma alanı, coğrafî olarak Karaburun Yarımadası, Urla ve Seferihisar'ın da içinde yer aldığı Çeşme Yanmadası'nda yer almaktadır. Çalışma alam batı Ege'nin turistik alanlarındandır. Çalışma alanında Çeşme ve Alaçatı olmak üzere iki belediye mevcuttur. Çalışma alanında başlıca yerleşmeler, Karaköy, ildin ve Germiyan köyleridir. Bu alanda toplam nüfus 2160 kişidir. Çalışma alanında özellikle ikincil konut ve turizm yapılaşması ile otoban inşaatı gibi uygulamalar sonucunda, tarım alanları önemli ölçüde azalmıştır. Bunun yanısıra son yıllarda kıyı kesimlerde ağ ve kafes balıkçılığı hızla gelişmiştir.

II SUMMARY MS Thesis PLANNING AND DETERMINING RURAL POTENTIAL IN THE VILLAGES OF ALAÇATI (ÇEŞME-İZMİR) SUBDISTRICT. Fulya KERM AN The University of Fırat The Institute of Social Sciences The Department of Geography This thesis investigates the land-use with the contribution of agriculture to a local economy in terms of income. Thus it attempts to make a contribution to one of the aspects of agriculture by providing knowledge for policy-making. It looks at land-use and agriculture from a different, but rather important perspective. Analyses were made at one of the popular coastal destinations of the Turkish Aegean namely Alaçatı (Çeşme-îzmir), for the summer of 2002-2003. The aim at this analysis was to place agriculture in it's local setting. Secondly, planning studies and investment decisions were involved in order to provide a perspective for present and future development of the sector and stress policies encouraging agriculture. It is hoped that results will provide necessary inputs for policy making, planning and management of agricultural development in Çeşme as well as providing an insight to similar coastal destinations. Geographic area including the SA as well as the Karaburun Peninsula, Urla and Seferihisar is called as the "Çeşme Peninsula".The area studied is one of the tourist destinations of the Western Aegean. The S A consists of two municipalities (Çeşme and Alaçatı). Main settlements in the SA are Ildin, Germiyan and KarakÖy villages. In the SA., agricultural or arable land is getting decreased due to infrastructure facilities, tourism and highway construction. In addition to this, the cultural fishing plants established along the costal areas are being developed.
Planning and determining rural potential in the villages of Alaçatı (Çeşme-İzmir) subdistrict
Keywords: Coğrafya; Geography