EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMLERİ VE GEREKLİLİĞİ: 2010-2016 DÖNEMİ LİSANSÜSTÜ ÇALIŞMALAR ANALİZİ - BULUT, SIDIK (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin, bilginin işlenmesinde yoğun şekilde kullanılmasının bir neticesi olarak bilgi çağı ve bilgi toplumu tanımları ortaya çıkmıştır. Bilginin akış hızı, özellikle geçen yüzyılın ortalarından itibaren bilgi ve iletişim teknolojileri alanında yaşanan değişim ve gelişim hızına paralel olarak artmış, bunun sonucunda eğitim kurumları aracılığıyla kazanılan bilgi ve beceriler kişiler için ileriki dönemlerde geçerliliğini ve yararlılığını yitirmiştir. Günümüzde geleneksel eğitim sistemi bilginin akış hızını yeterince yakalayamamakta ve farklı öğrenme biçimlerine sahip olan bireylere nitelikli ve uygun maliyetle hizmet verememektedir. Geleneksel eğitim sistemindeki bu sorun, kitlelere değişim hızında eğitim hizmeti götürerek sorunu çözüme kavuşturmayı amaçlayan yeni bir yapıyla aşılabilecektir. Bu yeni yapının oluşması da ancak ileri teknolojiye sahip araçları, eğitim amaçlı kullanmakla mümkün olacaktır. Teknolojide yaşanan hızlı değişimin neticesinde geleneksel eğitim sistemine sahip olan günümüz eğitim ve öğretim sistemi, teknolojinin kullanılması suretiyle yeni bir yöntem olan uzaktan eğitim sistemini de zorunlu kılmış ve böylece eğitim sistemine yeni bir boyut kazandırmıştır. Bu bağlamda uzaktan eğitim sistemi; eğitim kurumlarındaki teknolojik gelişmelere, modern insanın kendini yenileme ihtiyacına cevap vermede, fırsat eşitliği sağlamada, uzaklığın eğitim almaya engel olabileceği durumlarda etkin kullanılmaktadır. Uzaktan eğitim sisteminin kullanılması, eğitim hizmetlerine ilişkin maliyetleri düşürmüş, daha fazla kişiye eğitim ve öğretim hizmeti sunma olanağını ortaya çıkarmıştır. Dolayısıyla maliyetlerin düşürülmesi ile ülke ekonomisine katkı sağlanırken daha fazla kişiye eğitim hizmeti sunulmak suretiyle eğitimli, kalifiyeli ve vasıflı işgücü oluşturulmuştur. Ancak geleneksel eğitim sistemde olduğu gibi uzaktan eğitim sisteminde de olumlu, olumsuz ve eksik birtakım unsurlar bulunmaktadır. Bu sistemin olumlu, olumsuz ve eksik yanlarını ortaya koyabilmek için Türkiye'de yapılmış olan lisansüstü çalışmalar ele alınıp değerlendirilmiş ve çalışmanın amacına ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın amacı, eğitim ve öğretimde uzaktan eğitim sistemleri ve gerekliliği göz önünde bulundurularak, 2010-2016 dönemi lisansüstü çalışmalarını analiz etmek ve değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda Türkiye'de uzaktan eğitim ile ilgili 2010-2016 yılları arasında yapılmış 258 adet lisansüstü çalışma ele alınmıştır. Bu çalışmalardan 14 adet yüksek lisans ve 11 adet doktora tezi olmak üzere toplam 25 tez değerlendirilmiş ve çalışma bu doğrultuda yürütülmüştür.

As a result of using knowledge and communication technologies in data processing frequently, definitions of knowledge age and knowledge society has occured. Stream speed of knowledge has increased in paralled with the speed of transformation and development in knowledge and communication technologies especially after mids of last century, as result of this the knowledge and abilities of gained by education institutions has lost its future validity and usefulness for individuals. Present traditional education system can not fully reach stream speed of knowledge and can not deal out well-qualified and appropriate costs to individuals who has different learning skills. This problem in traditional education system, can be over come with a new formation that aims to solve problem by leading on education service as quick as transformation to crowds. The constitution of this new formation is possible only by using education-oriented high technology instruments As result of rapid transformation in technology, today's education and training system that has traditional education system forced to implement distance learning by using technology and thereby education system has gained an new dimension. In this context distance learning system is efffectively used in technological developments in educational institutions, modern human's self-restoring needs, ensuring equality of opportunity and situations that can interfere with using distance learning. Using distance learning has decreased the costs about education services and provided the opportunity of education and training service to more people. Thus with decreasing costs national economics has supplemented and by providind education service to more people educated, qualified and skilled labour force has compused. But as traditional education system, distance learning system also has positive, negative and some incompleted components. In order to reveal the negeative and incompleted components of this system, master thesises written in Turkey has been studied and has tried to achieve the purpose of this study. The aim of the research is to analyze and evaluate the graduate studies of 2010-2016 period, with considering distance education systems and necessity in education and training. In accordance with this purpose, 258 graduate studies on dictance aducation in Turkey which done between 2010-2016 have been considered. From these studies, a total of 25 dissertation which including 14 masters and 11 doctorate were evaluated and the study was carried out in this direction.
Distance education systems in educationand training &the necessity of distance education: 2010-2016 period graduate studies analysis
Keywords: Eğitim ve Öğretim