Mevsimsel allerjik konjoktivite olapatadin hidroklorid tedavisinin gözyaşı IL-4 ve IL-5 düzeylerine etkisi - Akyol, Nuray; Ulas, Fatih; Gödekmerdan, Ahmet; Demir, Tamer (My University, 2005)
Amaç: Tip I aşırı duyarlılık cevabı yanında TH-2 hücrelerinin rol aldığı inflamatuar cevap da kronik allerjık göz hastalıklarının patogenezinde rol oynayabilir. TH-2 hücreler, IgE sentezinde önemli rol oynayan sitokinlerden IL-4 ve IL-5 salgılarlar. Bu çalışmanın amacı bu iki sitokinin mevsimsel allerjik konjonktivit patogenezindeki rolünü belirlemek; ayrıca H-l reseptör inhibisyonu yoluyla antiallerjik etkisini gösteren Olapatadinin bu sitokinlerin gözyaşı düzeylerine, klinik semptom ve bulgulara etkisini araştırmaktı.Yöntem: Mevsimsel allerjik konjonktivitli hastalarla sağlıklı bireylerden kapiller tüp ile toplanan gözyaşı örneklerinde IL-4 ve IL-5'in gözyaşı düzeyleri sandviç ELISA yöntemi ile ölçüldü. Ölçümler Olopatadin ile 21 günlük tedavi sonrasında tekrarlandı. Ayrıca tedavi grubunda tedavi öncesi ve sonrası semptomlar ve bulgular karşılaştırıldı, olopatadin ile ilgili yan etkiler soruşturuldu. Bulgular: Mevsimsel allerjik konjonktivitli hastalarda tedavi Öncesi ve sonrası IL-4 düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.001 ve p<0.01). Tedavi grubunda IL-4 düzeyleri, tedavi sonrasında tedavi öncesine göre anlamlı olarak azalmıştı (p<0.05). IL-5 seviyeleri tüm olgularda belirlenemeyen düzeylerdeydi. Semptom ve bulgularda da benzer şekilde, tedavi sonrası dönemde düzelme izlendi; fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.01 ve p<0.05). Ancak semptom ve bulgu skorlarının kontrol grubu düzeylerine inmediği görüldü. Olopatadin ile ilgili yan etki veya intolerans saptanmadı. Sonuç: IL-4 mevsimsel allerjik konjonktivit patogenezinde önemli rol oynarken, IL-5 in rolü olmadığı sonucuna varıldı. Ayrıca olopatadinin allerjik konjonktivit tedavisinde etkin, yan etkiye neden olmayan, iyi tolere edilebilen bir ajan olduğu sonucuna varıldı. Ancak, IL-4 düzeyleriyle semptom ve bulgu skorlarının kontrol grubu düzeylerine inmemesi nedeniyle, olopatadinin mutlak mast hücre stabilizasyonu yapamadığı veya IL-4'ün salınımının kısmen de olsa histamin dışı nedenlerle olabileceği kanaatine varıldı.
Keywords: İleriye dönük çalışma; İnterlökin-4; İnterlökin-5; Olopatadin; Histamin H1 antagonistleri; Konjunktivit; allerjik