VARİKOSELİ OLAN İNFERTİL HASTALARDA KLİNİK, LABORATUVAR VE DOPPLER ULTRASONOGRAFİ BULGULARININ KORELASYONU - AKYOL, MUAMMER (Fırat Üniveristesi, 2011)
Varikosel, testiküler venlerde ve pampiniform pleksusda retrograd akımın eşlik ettiği dilatasyon ve tortiyoziteye denir. Etyopatogenezi tam olarak aydınlatılamamış olup en sık tedavi edilebilir infertilite nedenidir. Varikosel tanısında fizik muayene ilk tanı yöntemidir. Varikosel tanısında Ultrasonografi (US) ve Doppler US noninvaziv, pratik ve güvenilir bir yöntemdir. Ancak sonografik olarak net kriterler ortaya konulamamıştır. Varikoselli olgularda; testiküler arteryel parametreler, sperm parametreleri, hormonal değerler ve testis hacmi ile ilgili birbiriyle çelişen çalışmalar mevcuttur.Bu çalışmada; varikosel tanısında fizik muayene ile sonografik bulguların korelasyonunu, sperm parametrelerinin, hormonal değerlerin, testis hacminin ve testiküler arterlerde rezistivite ve pulsatilite indekslerinin değerlendirilmesini amaçladık.Çalışmaya varikosel tanısı alan 100 olgu dahil edildi. Ayrıca varikoseli olmayan 20 gönüllü olgu ile kontrol grubu oluşturuldu. Hasta grubunun anamnez ve fizik muayenesi yapıldıktan sonra semen analizi ve gerekli görülen olguların laboratuvar tetkikleri değerlendirildi.Varikoselli olguların sperm parametrelerinde ve testis hacimlerinde bazı gruplarda anlamlı farklılık olurken, bazı gruplarda fark bulunmadı. Testiküler arterlerde iki parametre dışında anlamlı farklılık yoktu. Folikül stimüle edici hormon (FSH) ve Testosteron düzeyi olguların çoğunda normal bulundu.Sonuç olarak; fizik muayene ile US bulgularının uyumlu olduğunu bulduk. Sonografik inceleme sonucunda; maksimum ven çapı, reflü akımın varlığı, süresi, hızı ya da bu parametreleri içeren reflü volümünün raporda belirtilmesi gerekmektedir. Geniş serilerde yapılacak çalışmalarla objektif kriterlerin belirlenmesine ihtiyaç vardır.Anahtar Kelimeler: Varikosel, fizik muayene, Doppler US, testis hacmi, semen analizi

Varicocele is defined as the abnormal tortuosity and dilatation of testicular veins and pampiniform plexus and is characterized by retrograde flow in the affected veins. Etiopathogenesis is not completely understood and is the most frequent curable cause of male infertility. Physical examination is the first diagnostic tool for the diagnosis of varicocele. Ultrasound and Doppler ultrasound are non-invasive, practical and reliable methods in the diagnosis of varicocele. However, the sonographic criteria are not clear. There are conflicting studies on testicular arterial parameters, semen parameters, hormonal values and testis volume in patients with varicocele.This study aimed to correlate sonographic findings with physical examination and to evaluate semen parameters, hormonal values, testicular volume, and resistivity and pulsatility indices of testicular arteries in the diagnosis of varicocele.The study included 100 patients who were diagnosed with a varicocele. In addition, with the control group consisted of 20 healthy subjects. After the history and physical examination of the patient group was done, semen analysis and laboratory findings were evaluated.While some groups showed significant differences in sperm parameters and testicular volume, some groups did not differ. There was no significant difference in testicular arteries except for two parameters. FSH and testosterone levels were normal in most cases.As a result, we found that physical examination is correlated with the sonographic findings. Sonographic examination of the maximum vein diameter, the presence of reflux flow, duration, speed or volume of reflux should be stated in the report. Large series studies are needed to determine objective criteria.Keywords: Varicocele, physical examination, Doppler US, testicular volume, sperm parameters
The correlation of clinical, laboratory and Doppler ultrasound findings in varicocele patients with infertility
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp