ELAZIĞ VE DİYARBAKIR YÖRESİ KOYUN AYAK HASTALIKLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - OKAY, HASİP (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada Elazığ ve Diyarbakır bölgelerdeki koyunların ayak hastalıkları yönünden incelendi. Araştırmada 5000'i ilkbaharda ve 5000'i de sonbaharda olmak üzere toplam 10000 koyunun ayak hastalıkları yününden muayene edildi. Muayene edilen 10000 hayvanın 530'unda ayak lezyonu saptanmıştır. Lezyonların %47,17'i ilkbahar döneminde ,%52.83'ü sonbahar döneminde görüldü. Toplam hasta hayvanlardaki lezyonların % 51'i ön ayaklarda ,%49 arka ayaklarda tespit edilmiştir. Ayak lezyonların % 42,4 piyeten,% 30,3'si sinus interdigitalis , % 27,3'u tırnak deformasyonu olduğu görülmüştür. Sonuç olarak bu çalışma bulgularında bakıldığında merada otlayan hayvanlarda ayak hastalığı görülme olasılığı ağılda barındırılan hayvanlara göre bulundu. Ayrıca 2018 yılında ilkbahar ve sonbahar aylarında Elazığ ve Diyarbakır illerindeki koyunlarda ayak hastalıklar prevalansı % 5,3 olarak belirlendi Anahtar Kelimeler: Koyun, Ayak Hastalıkları, Elazığ, Diyarbakır

In this study sheep in Elazığ, Diyarbakır province were examined for foot diseases, in this study, a total of 10000 sheep 5000 of which were spring and 5000 were examind for foot diseases. Foot lesions were detected in 530 out of 10000 animals examined.47,17% of the lesions were detected in spring and 52.83 % of them were detected in autumn. 51 % of the lesions in the total animals were detected in the anterior and 49 % of the hind legs,42 % of the foot lesion, were pieden,30,3 % were sinus interdigitalis and 27,3 % wee nail determations. When the study findings were examined, the possibility of foot disease was found in animals grazing in pasture was found more than the animals in sheep in Elazığ and Diyarbakır provinces was 5,3 % in the spring and autumn months of 2018 Key words: Sheep, Foot Diseases, Elazığ, Diyarbakır
Evaluation of sheep foot diseases in Elaziğ and Diyarbakir region
Keywords: Veteriner Hekimliği