BİTÜMLÜ BAĞLAYICILARIN YAŞLANDIRILMASINDA KULLANILAN DENEY YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - Ahmedzade, Perviz; Yılmaz, Mesude; Yılmaz, Mehmet (Erciyes Üniversitesi, 2007)
Bu çalışma, bitüm yaşlandırma deney yöntemleri üzerine geniş bir literatür araştırmasını içermektedir. Uzun süreli yaşlanmaya başlıca arazideki yapısal sertleşme ve oksidasyon neden olurken kısa süreli yaşlanma, öncelikli olarak karıştırma ve yapım sırasında asfalt karışım içerisinde bulunan bitümün buharlaşmasından kaynaklanmaktadır. Kısa dönem yaşlanmayı simüle etmek amacıyla kullanılan deneylerden İnce Film Halinde Isıtma Deneyi (TFOT) ve Dönel İnce Film Halinde Isıtma Deneyi (RTFOT), en sık kullanılan yöntemlerdir. Uzun dönem bağlayıcıların yaşlanması için ise oksidasyona dayalı Basınçlı Yaşlandırma Kabı (PAV) Deneyi ve Dönel Silindir Yaşlandırma Deneyi (RCAT) en fazla kabul gören yöntemlerdir. Performansa dayalı olarak malzemelerin kullanabilirliğini belirleyen Superpave sisteminde kısa dönemli yaşlanma için RTFOT, uzun dönemli yaşlanma için ise PAV yöntemi kullanılmaktadır.

In this study, an extensive literature review on bitumen ageing test methods is involved. Long-term ageing is due to oxidation and main steric hardening in the field, while short-term ageing is primarily due to volatilization of the bitumen within the asphalt mixture during mixing and construction. Of the tests used to simulate short-term ageing, the Thin Film Oven Test (TFOT) and the Rolling Thin Film Oven Test (RTFOT) are the most frequently used methods. The Oxidative Pressure Ageing Vessel (PAV) test and the Rotating Cylinder Ageing Test (RCAT) are the most accepted for long term binder ageing. RTFOT is using for short-term ageing but PAV method for long-term ageing in Superpave system that determination of materials availability based on its performance.
COMPARISON OF TEST METHODS FOR AGEING OF BITUMINOUS BINDERS