YARA SPREYLERİ İNTRAPERİTONEAL ADEZYONLARIN ÖNLENMESİNDE KULLANILABİLİR Mİ? - Karabulut, Enis; Köm, Mustafa; Çevik, Aydin (Fırat University, 2005)
Bu çalışmada yara spreylerinin (Devamisin Spray ve Opsite Spray) intraperitoneal adezyonların önlenmesin-deki etkileri araştırıldı. Kırk beş erkek Wistar albino rat üç eşit gruba ayrıldı. Bütün ratlar genel anestezi altında operasyona alındı. Sekumun üzerinde 2 cm2 lik bir alan küçük bir diş fırçası ile on kez fırçalanarak serozal defekt oluşturuldu. Yara spreyleri defektli sekum üzerine uygulandıktan sonra abdomen kapatıldı. Operasyondan on gün sonra ratlar ötenazi edildi. Adezyonlar intraabdominal adezyon puanlarına göre dört derecede gruplandırıldı. Ayrıca adezyonlu dokular ve defektli sekum histopatolojik olarak incelendi. İsta-tiksel analiz için Mann-Whitney U testi kullanıldı (P?0.05).   Sonuç olarak; Devamisin spreyin postoperatif intraperitoneal adezyonların önlenmesinde etkili olduğu saptandı.