FANATİZM KISKACINDA TARAFTARLIK ALGISI (ELAZIĞSPOR-MALTAYASPOR REKABETİ ÖZELİNDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI) - Yağbasan, Mustafa; Kahraman, Çağlar (My University, 2016)
Günümüzde spor dalları içerisinde futbol günlük yaşamın bir parçası haline gelmiş ve insanların eğlence alanlarından biri olmuştur. İnsanlar arasındaki işbirliği ve dayanışmayı mümkün kılan sportif faaliyetler, taraftarlık algısının oluşmasını sağlayarak, insanlar arasındaki bütünleşme mekanizmasına da katkı sunar. Ancak bu bütünleşme duygusuyla birlikte insanlar arasında şiddet ve fanatizm gibi olguların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Şiddet, fanatizm ve taraftarlık olgularıyla birleşerek bireylerin takımlarına duydukları aşırı bağlılık sebebiyle stadyum içlerine kadar girmiş ve futbolun en önemli olumsuz etmenlerinden biri haline gelmiştir. Holiganlığın nedenlerine bakıldığında taraftarlık adı altında bir nevi futbolu kullanarak toplumsal tepkilerin ortaya çıktığını söylemek mümkündür. Örneğin; ülkemizde futbol taraftarları arası çekişmelerin altında şehirlerarası toplumsal sorunlar ve nedenler yatmaktadır. Ancak nedeni ne olursa olsun futbolda taraftarlık algısı şiddet ve fanatizm unsurları altında devam etmektedir. Survey yöntemi ile yapılan bu saha araştırmasının amacı; bu tür sorunlara ve etmenlere çözüm önerilerinin geliştirilmesine katkı sağlamaktır. Elazığ-Malatya özelinde gerçekleştirilen bu çalışmada oldukça önemli bulgulara ulaşılmıştır.
Keywords: Sosyoloji; Davranış Bilimleri