ATIK SULARDAKİ AĞIR METAL İYONLARININ RHİZOPUS ARRHİZUS VE SCHİZAMERİS LEİBLEİNİİ KÜTZ'E ADSORPSİYONUNUN FARKLI REAKTÖR TİPLERİNDE İNCELENMESİ - ÖZER, AYLA (Fırat Üniveristesi, 1994)
Doktora Tezi ATIK SULARDAKİ AĞIR METAL İYONLARININ Rhizopus ârrttizus VE Schizomeris teibteimi A'ütz'e ADSÜRPS İYONUNUN FARKLİ REAKTÖR TİPLERİNDE İNCELENMESİ Ağla ÖZER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı 1994, Sayfa: 269 Bu çalışmada, demir(lll), kurşun(il) ve kadmiyum(il) iyonlarının ölü Rbizapus arrbizus ve Scfâzam&ris teibteimi A'ütz'B adsorpsiyonu kesikli kanştırrnalı ve akışkan yataklı reaktörlerde araştırıldı. Bu metal iyonlarının tutuklanmış fiârrbizus'a adsorpsiyonu sürekli kanştırrnalı ve dolgulu kolon reaktörl eri nde gerçekl eşti ri 1 di. Kesikli kanştırrnalı reaktörde, demir(lll), kurşun(ll) ve kadmiyum(ll) iyonlarının Rbizopus srrffizus ve Scbizomehs teibteimi Avtz'B adsorpsiyonu için optimum pH değerleri sırası yi e 2.5-3.0, 4.0-4.5, 5.0 ve 2.5, 4.5, 5.0, 5.0 olarak saptandı. Bu metal iyonlarının her iki mikroorganizmaya adsorpsiyonunda optimum sıcaklık 3û°C'dir. Optimum mikroorganizma derişimi 0.25 g/L ve optimum başlangıç metal iyon derişi mi eh 100 mg/L olarak bulundu. Kadmiyum(ll) iyonlarının Scbizomeris teibteimi Aviz' e adsorpsiyonunda başlangıç kadmiyum(ll) iyon derişimi ise 150 mg/l'dir.IV Demirdi I), kurşun(ll) ve kodmiyum(ll) iyonlarının herbir mikroorganizmaya adsorpsiyonunun Freundlich ve Langmuir adsorpsiyon izotermlerine uyduğu gözlendi. Çalışılan metal iyonları için, adsorpsiyon kapasiteleri ve dereceleri Freundlich ve Langmuir izotermleri kullanıl anarak hesaplandı. Bu izotermlerden, demir(lll) iyonlarının Schizomeris lelbieimi kütz ve R.3rrfrizu$x§ adsorpsiyonunda adsorpsiyon kapasite ve derecesinin kurşun(ll) ve kadrniyum(ll) iyonlarının adsorpsiyon kapasite ve derecesinden daha yüksek olduğu gözlendi. Kesikli karıştırmalı ve akışkan yataklı tepkime kabındaki, adsorbsiyon hızları, görünür ve gerçek hız sabitleri ve dış etkenlik katsayılarının eşit olduğu saptandı. Metal iyonlarının R.urrhiztts *a adsorpsiyon kapasiteleri kesikli ve sürekli sistemde karşılaştırıldı ve kesikli sistemde daha yüksek olduğu gözlendi.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya Mühendisliği; Chemical Engineering