Nem Kontrollü Bir Kamarada Depolanan Baklanın (Vicia faba L.) Sorpsiyon İzotermlerinin Modellenmesi ve Termodinamik Özelliklerinin Belirlenmesi - Karataş, Mukaddes; Arslan, Nurhan (My University, 2022)
Bağıl nemi atomizer nemlendirici ile ayarlanan bir kamarada depolanan baklanın (Vicia faba L.) nem sorpsiyon özellikleri 0.1-0.9 aralığındaki su aktivitelerinde ve 25 oC, 35 oC ve 45 oC sıcaklıklarda incelendi. Baklanın sorpsiyon izotermleri BET sınıflandırmasına göre J şekilli Tip-III davranış gösterdi. Belirli bir su aktivitesinde sıcaklığın artması ile denge nem içeriği değerlerinde azalma gözlendi. Baklanın sorpsiyon izotermleri tüm su aktivitesi aralığında histeresis etki gösterdi. Deneysel sorpsiyon verileri iyi bilinen 12 izoterm denklemine uyduruldu. Değerlendirilen modeller arasında, baklanın adsorpsiyon izotermlerine en iyi uyumu Peleg modeli, desorpsiyon izotermlerine en iyi uyumu Chung-Pfost modelinin gösterdiği bulundu. Sorpsiyon izosterik ısısı, sorpsiyon entropisi, yüzey potansiyeli, net integral entalpi ve net integral entropi gibi enerji gereksiniminin anlaşılmasını sağlayan termodinamik fonksiyonlar sorpsiyon izoterm verileri kullanılarak belirlendi. Sorpsiyon izosterik ısısı ve net integral entalpisi nem içeriğindeki artış ile azaldı ve saf suyun buharlaşma gizli ısısı değerine yaklaştı.
Keywords: Bakla; Gıda depolama; nem sorpsiyon izotermi; termodinamik yaklaşım