ESMER IRK SIĞIRLARDA SÜT VE DÖL VERİMİ ÖZELLİKLERİNİ ETKİLEYEN BAZI ÇEVRESEL FAKTÖRLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - CAN, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2002)
Bu araştırma, Malatya Sultansuyu Tarım İşletmesinde 1992-1997 yılları arasında yetiştirilen Esmer ırk ineklerde bazı süt ve döl verim özeliklerini ve bunlara etki eden faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 153 ineğe ait 434 laktasyon kaydı kullanılmıştır. Araştırmada, ortalama olarak laktasyon süresi 308.83 gün, gerçek süt verimi 3313.61 kg, kuruda kalma süresi 80.54 gün, buzağılama aralığı 397.30 gün, DSITA 69.30 gün, gebelik başına tohumlama sayısı 1.46 adet bulunmuştur. İncelenen faktörlerden buzağılama yaşı yalnız gerçek süt verimi üzerine önemli (p<0.01), buzağılama mevsimi; laktasyon süresi, gerçek süt verimi ve DSITA aralığı üzerine önemli (p<0.05), 305 günlük süt verimi ve kuruda kalma süresi üzerine yüksek düzeyde önemli (p<0.01); sağım yılı; laktasyon süresi üzerine önemli (p<0.05), gerçek ve 305 günlük süt verimleri, DSITA, buzağılama aralığı ve kuruda kalma süresi üzerine ise yüksek düzeyde önemli (p<0.01) ve laktasyon sayısının ise 305 günlük süt verimi üzerine önemli (p<0.05), gerçek süt verimi üzerine yüksek düzeyde önemli (p<0.01) etkileri bulunmuştur. Gerçek süt verimi üzerine buzağılama mevsiminin önemli (p<0.05), buzağılama aralığının yüksek düzeyde önemli (p<0.01) ve sağım yılı ile laktasyon süresinin çok yüksek düzeyde önemli (p<0.001) etkileri hesaplanmıştır. Bu önemli faktörlerin etkileri giderildikten sonra düzeltilmiş süt verimi 3329.38 kg olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak işletmede, Türkiye'de yayınlanan Esmer ırklar ile ilgili araştırma sonuçlarına göre, döl ve süt verim performansının nispeten iyi derecede olduğu ve yapılacak seleksiyon çalışmalarında etkili faktörlerce düzeltmelerinin de yapılmasından sonra süt verim kayıtlarının dikkate alınması gerektiği kanaatine varılmıştır.

A Study on Some Environmental Factors Effecting Milk And Reproductive Performance in Brown Swiss Cattle This study was carried out to investigate the productive performance and effects of some environmental factors on the production traits of Brown cattle raised under the conditions of Sultansuyu Agricultural Station at Malatya. Production records obtained during the years of 1992-1997 were used for this study. Data were obtained from 434 lactation records of 153 cows. The important reproductive and milk yield parameters belonging to the Brown cattle were determined as follows. Lactation lengths, as 308.83 days, milk yield, as 3313.61 kg dry period, as 80.54 days, calving interval, as 397.30 days, interval from calving to first insemination, as 69.30 days and number of inseminations per conception, as 1.46. The effects of calving age, season of calving, year of lactation and number of lactation on reproductive and milk yield parameters were studied. The effect of calving age on milk yield was found statistically significant. The effect of season of calving on lactation length, milk yield, interval from calving to first insemination, 305 days milk yield and dry period was significant different levels (p<0.05 and p<0.01) The effect of year of lactation on lactation length, milk yield, 305 days milk yield, interval from calving to first insemination, calving interval and dry period was significant statistically different levels (p<0.05 and p<0.01). The effect of number of lactation on 305 days milk yield and milk yield was significant statistially different levels (p<0.05 andpO.01). In this study, on milk yield, the effect of calving season was significant (p<0.05), the effect of calving interval was significant high degree (p<0.01) and the effects of year of lactation and lactation length were determined significant too much high degree (p<0.001). After these effects on milk yield were removed, corrected milk yield was found as 3329.38 kg In conclusion, this study indicate that reproductive and milk yield performance of Brown cows at this station were partialy good degree according to other research
A study on some environmental factors effecting milk and reproductive performance in brown swiss cattle
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine