SÜRGÜ BARAJ GÖLÜ (DOĞANŞEHİR-MALATYA) BALIK FAUNASININ TAKSONOMİK YÖNDEN İNCELENMESİ - KILIÇ, BİLAL (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bu çalışmada Sürgü Baraj Gölü balık faunası ve taksonomik özellikleri araştırıldı. Bu amaçla, balık örnekleri Mayıs 2012 - Kasım 2012 tarihleri arasında baraj gölü ve göle dökülen akarsulardan 18, 24, 32 ve 54 mm göz genişliğindeki fanyalı ağlar, değişik göz açıklığı olan serpme ağları ve değişik ebatlarda balık yakalama kepçeleri kullanılarak yakalandı. Çalışma süresince toplam 167 balık incelendi. Yapılan inceleme sonucunda 2 aileye ait toplam 7 farklı balık türü belirlendi. Balıkların doğal renk, leke, bant, benek, çizgi ve desenlerin şekil ve konumları arazideyken belirlendi. Daha sonra örnekler laboratuvara taşındı ve tür teşhisleri yapıldı. Türlere göre ayrımı yapılan tüm örneklerin metrik (total, çatal ve standart boyları ile baş, burun, predorsal, postdorsal, postorbital uzunlukları, göz çapı, vücut yüksekliği ve bıyık uzunluğu) ve meristik (yüzgeçlerdeki yumuşak ve sert ışın sayıları, yanal çizgi üzerindeki pul sayıları, dorsal yüzgeç başlangıcı-yanal çizgi ve ventral yüzgeç başlangıcı-yanal çizgi arasındaki pul sayıları, varsa farinks dişlerinin sıra ve sayıları, vücut üzerindeki benek ya da leke sayıları ve bıyık sayıları) özellikleri belirlendi.Elde edilen bulgular diğer su kaynaklarında yapılan benzer çalışmalarla karşılaştırılarak, nedenleriyle birlikte benzerlikler ve farklılıklar ortaya konmaya çalışıldı.Anahtar Kelimeler: Sürgü Baraj Gölü, Balık Faunası, Taksonomi

In this study, fish fauna and taxonomic characteristics of these fishes in Sürgü Dam Lake were investigated. For this purpose, fish samples were caught by trammel nets with 18, 24, 32 and 54 mm mesh size, spreading nets and fishing buckets in different sizes between May 2012-November 2012 from Lake Reservoir and streams poured into the lake. During the study, a total of 167 fish were examined and a total of 7 different fish species belonging to 2 families were identified. The natural colour, tape, spots, lines and shapes and positions of patterns on the body of fish were immediately determined after catching. Then they were transferred to the laboratory. After species were identified, metric (total, fork and standard lengths, the lengths of head, nose, predorsal, postdorsal, postorbital, eye diameter, body depth and whiskers length) and meristic (the number of soft and hard rays in fins, the number of scales along the lateral line, the number of scales between at the beginning of dorsal fin-the lateral line and the ventral fin-the lateral line, the number of pharynx teeth, the number of spots or marks on the body and the number of whiskers) features of all fish were determined.The findings were compared with similar studies in other water reservoirs in order to determine the reasons for the similarities and differences.Key Words: Sürgü Dam Lake, Fish Fauna, Taxonomy
The investigation of fish fauna in Sürgü Dam Lake (Doğanşehir-Malatya) in term of taxanomy
Keywords: Su Ürünleri