ÇİĞ BALIK FİLETOLARININ RAF ÖMRÜNÜN EUGENOL KONSATRASYONLARI VE BEKLEME SÜRESİNE BAĞLI OLARAK MATEMATİKSEL MODELLEMESİ - Can, Özlem Pelin (Fırat University, 2007)
Bu çalışmada; eugenolün aynalı sazan (Oncorhynchus mykiss W.) filetoları üzerindeki antimikrobiyel etkisi kulanılarak liner olmayan regrasyon yöntemi ile örnek bir matematiksel model geliştirildi. Model oluşturur-lurken, eugenol konsantrasyonu ve bekleme süreleri değişken parametreler olarak seçilirken, raf ömrü çıkış değeri olarak tanımlanmıştır. Çiğ balık filetolarının raf ömürlerinin gün ve eugenol konsantrasyonlarına bağlı olarak değişimi model üzerine uygulanmıştır. Ayrıca, elde edilen matematiksel modellerin uygunlukları varyans analizi yöntemi (ANOVA) ile test edildi. Bu modelle, deneylerde ölçüm yapılan günlerin dışındaki günlerdede raf ömrünün yüksek bir doğruluk değerinde elde edilmesinin mümkün olduğu saptanmıştır.