KLİK REAKSİYONU VE ATRP KOMBİNASYONUYLA GRAFT KOPOLİMER SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - ARMAĞAN, İNCİ (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmada ilk olarak 4-klor metilstiren ile NaN3 reaksiyonundan 4-(azidometil)stiren (AMS) azitli monomer sentezlendi. Daha sonra serbest radikalik polimerizasyon yöntemiyle 4-(azidometil)stiren (AMS) ve stiren ile bir seri kopolimer sentezlendi. Bu kopolimerler ve propargilbromür klik reaksiyonu ile P(AMSP-ko-St) sentezlendi. P(AMSP-ko-St) bileşiği makrobaşlatıcı olarak kullanıldı ve benzilmetakrilat graft kopolimer sentezlendi. Homopolimerler ve kopolimerlerin hazırlanmasında serbest radikalik polimerizasyon yöntemi ve atom tansfer radikal polimerizasyonu kullanıldı. Sentezlenen polimerlerin yapı karakterizasyonunda ağırlıklı olarak FT-IR, 1H ve 13C-NMR teknikleri kullanıldı. Polimerlerin termal davranışları DSC ve TGA ile ölçüldü ve sonuçlar birbiriyle karşılaştırıldı. Ortalama molekül ağırlıkları ve polidispersiteleri GPC ile ölçüldü. Frekansın bir fonksiyonu olarak polimerlerin dielektrik davranışları incelendi ve yapılarıyla ilişkilendirildi. Anahtar Kelimeler: Atom tansfer radikal polimerizasyon, Klik reaksiyon, Termal özellikler, Dielektrik özellikler.

In this work, fitstly, 4-(azidomethyl)styrene (AMS) monomer was synthesized by reaction 4-chloromethyl styrene and NaN3. Then a series of copolymers were prepared by copolymerization of 4-(azidomethyl)styrene (AMS) and styrene. P(AMSP-ko-St) was synthesized from click reaction of propargylbromide with those copolymers. It was used as initiator P(AMSP-ko-St) and was used for graft copolymerization of benzylmethacrylate. Free radical and atom transfer radical polymerization methods were used for homo and copolymerization systems. FT-IR, 1H ve 13C-NMR techniques used for characterization of polymers synthesized. The thermal behaviors of polymers were measured with DSC and TGA techniques and were compared with each others. The average molecular weights of polymers were determined by GPC techniques. The dielectric behaviors of polymers were measured as a function of frequence and were compared by their structures Anahtar Kelimeler: Atom tansfer radical polymerization, Click reaction, Thermal properties, Dielectrik properties
A graft copolymer system by combination of ATRP and click chemistry: Synthesis, characterization
Keywords: Kimya