SINIF ÖĞRETMENLERİNİN EĞİTİM PROGRAMI OKURYAZARLIK DÜZEYLERİ İLE ÖĞRENME VE ÖĞRETME ANLAYIŞLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - ORUÇ, TAHA (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu araştırmada, sınıf öğretmenlerinin eğitim programı okuryazarlık düzeyleri ile öğrenme ve öğretme anlayışlarının farklı değişkenlere göre incelenmesi ve iki değişken arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma nicel araştırma yöntem ve teknikleri kullanılarak yürütülmüştür. Çalışma kapsamında betimsel tarama modellerinden ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmanın evreni, 2020-2021 eğitim öğretim yılında Muş il merkezinde bulunan resmi ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinden oluşmakta olup araştırmanın örneklemi evren içerisinden, kolay ulaşılabilir durum örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 281 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Bu çalışmada veri toplama aracı olarak; Bolat (2017) tarafından geliştirilen "Eğitim Program Okuryazarlığı Ölçeği" ve Chan ve Elliot (2004) tarafından geliştirilen ve Aypay (2011) tarafından Türkçe'ye uyarlanan "Öğretme ve Öğrenme Anlayışları Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Bonferroni testi ve Pearson Korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin eğitim programı okuryazarlıklarının, okuma ve yazma bakımından yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin eğitim programı okuryazarlık düzeyleri; öğrenim düzeyi, öğretim kademesi ve kıdem -VIdeğişkenlerine göre farklılık göstermemektedir. Katılımcıların eğitim programı okuryazarlık düzeyleri; cinsiyet değişkenine göre ölçeğin genelinde, eğitim programını inceleme sıklığı değişkenine göre ise tüm boyutlarda anlamlı şekilde farklılık göstermiştir. Buna göre kadın öğretmenlerin eğitim programı okuryazarlık düzeyleri erkek öğretmenlere göre daha yüksek düzeydedir. Ayrıca araştırmada sınıf öğretmenlerinin; öğrenme ve öğretme anlayışlarının yapılandırmacılık boyutunda yüksek düzeyde olduğu, ölçeğin genelinde ve geleneksel boyutta ise orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin öğrenme ve öğretme anlayışları; öğrenim düzeyi ve eğitim programını inceleme sıklığı değişkenlerine göre farklılık göstermemekte olup cinsiyet ve öğretim kademesi değişkenlerine göre yapılandırmacılık boyutunda, kıdem değişkenine göre ölçek genelinde ve geleneksel boyutta anlamlı şekilde değişkenlik göstermiştir. Buna göre; öğretmenlerin öğrenme ve öğretme anlayışları puan ortalamalarına yönelik olarak ölçeğin genelinde; 21 yıl ve üstü kıdeme sahip olan öğretmenlerin puan ortalamaları diğer kıdem gruplarındaki öğretmenlere göre daha yüksek düzeydedir. Sınıf öğretmenlerinin eğitim programı okuryazarlık düzeyleri ile öğrenme ve öğretme anlayışlarının yapılandırmacılık boyutu arasında anlamlı, pozitif ve orta düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada ulaşılan bu sonuçlar perspektifinde uygulamaya ilişkin ve araştırmacılara yönelik öneriler sunulmuştur.

In this study, it was aimed to examine the curriculum literacy levels of classroom teachers and their understanding of learning and teaching according to different variables and to determine the relationship between the two variables.. This study was conducted using quantitative research methods and techniques. Within the scope of the research, the relational survey method, one of the descriptive survey models, was used. The group of this research consists of primary school teachers working in official primary schools in the city center of Muş in the 2020-2021 academic year, and the sample of the research consists of 281 primary school teachers selected from the group by using the easily accessible case sampling method. As a data collection tool in this study; The "Educational Program Literacy Scale" developed by Bolat (2017) and the "Teaching and Learning Concepts Scale" developed by Chan and Elliot (2004) and adapted into Turkish by Aypay (2011) were used. In the analysis of the data, descriptive statistics, independent groups ttest, one-way analysis of variance (ANOVA) and Pearson Correlation analysis were applied. In the study, it was concluded that primary school teachers' curriculum literacy is at a high level in terms of reading and writing. The literacy levels of the teachers in the education program do not differ according to the variables of education level, teaching -VIIIlevel and seniority. The educational program literacy levels of the participants differed significantly across the scale according to the gender variable, and in all dimensions according to the frequency of examining the curriculum. Accordingly, female teachers' educational program literacy levels are higher than male teachers. In addition, it was concluded in the study that classroom teachers' understanding of learning and teaching was at a high level in the constructivist dimension, and at a moderate level in the scale and in the traditional dimension. Teachers' understanding of learning and teaching does not differ according to the variables of education level and the frequency of examining the curriculum. However, they differed significantly in the constructivist dimension according to the gender and teaching level variables, in the scale-wide and traditional dimension according to the seniority variable. According to this; for the average score of teachers' understanding of learning and teaching; The average score of teachers with a seniority of 21 years and above is higher than the teachers in other seniority groups. It has been determined that there is a significant, positive and moderate relationship between primary school teachers' curriculum literacy levels and the constructivism dimension of their understanding of learning and teaching. In the perspective of these reached results in the research, suggestions for practice and researchers are presented.
The investigation of relationship between primary school teachers's education curriculum literacy levels and teaching and learning approaches
Keywords: Eğitim ve Öğretim