ÖĞRETMENLERİN ÖĞRETİM ARAÇ VE GEREÇLERİNİ KULLANMA DURUMLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER - YEŞİLYURT, ETEM (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu araştırma ilköğretim okullarında görev yapan ikinci kademe öğretmenlerininöğretim araç ve gereçlerini kullanma durumlarına etki eden faktörleri öğretmenleringörüşlerine dayalı olarak tespit etmek amacıyla yapılmıştır.Araştırma, Elazığ il merkezinde 2005-2006 eğitim-öğretim yılında görev yapan430 ikinci kademe branş öğretmenine anket uygulaması yolu ile yapılmış ve elde edilenveriler SPSS for Windows paket programıyla analiz edilmiştir.Elde edilen bulgulara bakıldığında, öğretim araç ve gereçleri kullanımının;öğretmenlerin önemini azaltacağı endişesi ve öğrencilerin derslere karşı olan ilgisiniazaltması öğretim araç ve gereçleri kullanımına olumsuz etki eden önemli faktörlerolarak bulunmuştur. Ayrıca sınıfların aşırı kalabalık olması, okul yöneticilerinin öğretimaraç ve gereçlerini kullandırtmaması ve il eğitim hizmetleri merkezinin görevlerini tamolarak yerine getirememesi de öğretim araç ve gereçleri kullanımını olumsuz etkileyenfaktörler olarak tespit edilmiştir. Derslerin işlenmesini zevkli hale getirmesi ve öğretimaraç ve gereçlerinin günün teknolojik özelliklerine uygun olması ise öğretim araç vegereçleri kullanımını olumlu etkileyen faktörler olarak bulunmuştur. Bunun yanında;öğretmenlerin büyük bir kısmının bilgisayar, TV, tepegöz, video ve radyo-teypkullandıkları ancak özellikle diğer elektronik özellikli ÖAG'leri daha az kullandıklarıgörülmüştür. Öğretim materyallerini temin etme yolu olarak ise, öğretmenlerin en fazlaÖM'lerinden, kendileri hazırlama ve okul yönetiminden temin etme yolunu seçtikleritespit edilmiştir.Anahtar kelimeler: Eğitim, öğretim, eğitim teknolojisi, öğretim teknolojisi,öğretim araç ve gereçleri
Factors which affect the usage conditions of the materials which teachers use
Keywords: Eğitim ve Öğretim