BİSPEKTRAL İNDEKS MONİTORİZASYONU İLE RAMSEY SEDAYON SKORLAMASI, MİCHİGAN SEDASYON SKORLAMASI VE BRÜKSEL SEDASYON SKORLAMASI ARASINDAKİ KORELASYONUN DEĞERLENDİLMESİ - BULUT, LEYLA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Giriş ve Amaç: Girişimsel sedasyon ve analjezi (GSA), Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları servisinde ağrılı işlemlerde sık tercih edilen bir uygulamadır. GSA uygulanan hastalarda sedasyon derinliği takip edilmelidir. Sedasyon derinliği klinik skalaların yanı sıra 'Bispectral Index' gibi digital Elektroensefalografi (EEG) monitorizasyonu ile de yapılabilmektedir. Çalışmamızda daha çok endoskopi ve kolonoskopi işlemi nedeniyle GSA uygulanan hastalarda sedasyon derinliğini takip etmede EEG monitörizasyonu (Bispectral Index™) (BİS) ile 'Ramsey Sedasyon Skalası (RSS)', Brüksel Sedasyon Skalası (BSS)' ve Mischigan Üniversitesi Sedasyon Skalası (MÜSS)'ı arasındaki korelsyonu belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif, analitik çalışmamıza, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastlıkları Servisi'ne 11.04.2021-30.07.2021 tarihleri arasında başvuran ardışık 33 hasta alındı. Olguların sosyodemografik verileri, GSA öncesi, işlem başlangıcı (girişim başlama anı) ve sonrasında 5, 10, 15, 20. dakikalardaki vital bulguları, Glasgow Koma Skalası (GKS), BIS, RSS, BSS ve MÜSS değerleri kayıt edildi. BIS ve RSS, BSS, MÜSS değerlerinin uyumluluğu değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 33 hastanın yaş ortalaması 8±9 kadın/erkek oranı 1.5 idi. En düşük ortalama BIS ölçümleri işlem başlangıcı (92±19) ve 5. dk'da (79±17) gelişti, sonrasında ise 10-15-20. dk'larda (79±16, 77±19 ve 79±17) olarak ölçüldü. Olguların bazal BIS ve RSS değerlerine bakıldığında aralarında anlamlı bir korelasyon yoktu ( p:0.446). Tüm zaman dilimlerindeki BIS ve RSS değerlerinin ortalamaları karşılaştırıldığında da aralarında korelasyon saptanmadı. BIS ve BSS, MÜSS değerlerine bakıldığında da aralarında anlamlı bir korelasyon yoktu (p:0.938, p:0.219). Fakat çalışmamızda RSS ve MÜSS arasında anlamlı korelasyon gözlendi (p:0.007). Sonuç: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları servisinde GSA uygulanan hastalarda BIS monitörizasyonu ile RSS, BSS, MÜSS arasında anlamlı korelasyon saptanmadı.

Introduction: Interventional sedation and analgesia (ISA) is a frequently preferred application in painful procedures in the Pediatrics Department. The depth of sedation should be monitored in patients undergoing GSA. In addition to clinical scales, sedation depth can also be determined by digital Electroencephalography (EEG) monitoring such as 'Bispectral Index'. In our study, correlation of EEG monitoring (Bispectral Index™) (BIS) with 'Ramsey Sedation Scale (RSS)', Brussels Sedation Scale (BSS)' and Mischigan University Sedation Scale (MUSS) were used to monitor the depth of sedation in patients who underwent ISA mostly due to endoscopy and colonoscopy procedures. We aimed to determine the correlation between. Method: 33 consecutive patients who applied to Fırat University Medical Faculty Pediatrics Service between 11.04.2021 and 30.07.2021 were included in our prospective, analytical study. Sociodemographic data of the cases, vital signs at the 5th, 10th, 15th and 20th minutes before ISA, at the beginning of the procedure (initiation of the procedure) and afterwards, Glasgow Coma Scale (GCS), BIS, RSS, BSS and MÜSS values were recorded. We also determine the corellation between BIS and RSS, BSS, MUSS values. Results: The mean age of 33 patients included in the study was 8±9, and the female/male ratio was 1.5. The lowest mean BIS measurements were observed at the beginning of the procedure (92±19) and at the 5th minute (79±17). Then 10-15-20. minutes (79±16, 77±19, and 79±17) were measured. When the basal BIS and RSS values of the cases were examined, no significant correlation was found between them (p: 0.446). When the averages of BIS and RSS values in all time periods were compared, no correlation was found between them. There was no significant relationship between BIS and BSS and MUSS values (p:0.938, p:0.219). However, in our study, a significant relationship was observed between RSS and MUSS (p:0.007). Conclusion: There was no significant relationship between BIS monitoring and RSS, BSS and MUSS scales in patients who underwent ISA in the pediatric service.
Evaluation of the correlation between bispectral index monitorization and ramsey sedation scoring, michigan sedation scoring and brussels sedation scoring
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları