İLKÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİNDE FOLKLORİK ÖĞELERLE DEĞERLER EĞİTİMİ KAZANIMI (DİYARBAKIR İLİ ÖZELİNDE) - TAYINLAMAK, ZEYNEP (Fırat Üniveristesi, 2024)
Değerler eğitimi bir okul ve ders programı olmaktan ziyade yaşam boyu varlığını sürdüren bir eğitimdir. Eğitim sisteminin amaçlarına bakıldığında akademik başarı yanında temel değerleri benimseyen bireylerin yetişmesinin hedeflendiği görülmektedir. Bu nedenle değerler eğitimine öğretim programlarında ayrı bir program, konu ya da ünitede yer verilmemiştir. Değerler eğitiminin niteliği gereği soyut olması, İlköğretim çağının değerlerin benimsenmesi bakımından kritik bir eşik olması ve somut bir anlatıma da ihtiyaç duyması dolayısıyla bu eğitimin nasıl verileceği önem kazanmaktadır. Değerlerin kazanılmasında pek çok yaklaşımın birlikte kullanılması faydalı olacaktır. Bu anlamda değerler eğitimi verilirken aktarılan değerlerin özellikle çocuğun zihninde canlanması ve yaşadıklarıyla anlamlandırılması bakımından yaşadığı çevrenin folklorik öğelerine temas edilmesi önemlidir. Konu anlatımlarının arasına serpiştirilecek olan folklorik öğeler hem anlatıma zenginlik katacak hem de dersi soyut olmaktan çıkaracaktır. Böylece unutulmaya yüz tutan pek çok değer bu sayede yeni kuşaklara aktarılacak ve söz konusu değerlerin benimsenmesi daha kolaylaşacaktır. Değerler eğitiminin aktarımında folklorik öğeler olan halk türkülerinden, deyimlerinden, atasözlerinden, gelenek, görenek ve inançlarından hareketle açıklama yapmak hiç şüphesiz öğrencinin hafızasında ilgili değerlerin daha kolay yer edinmesinde de katkı sağlayacaktır. Bu nedenle söz konusu çalışmamızda İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersinde Diyarbakır ili folklorik öğelerinde yer alan değerlerin dersle ilişkilendirilmek suretiyle hangi ünite ve konuda nasıl verilebileceği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Folklor, Değer, Değerler Eğitimi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

Values education is a lifelong education rather than a school and curriculum. When we look at the aims of the education system, it is seen that the aim is to raise individuals who embrace basic values as well as academic success. For this reason, values education is not included in a separate program, subject or unit in the curriculum. Since values education is abstract in nature, the primary school age is a critical threshold for the adoption of values and requires a concrete expression, it becomes important how this education will be given. It will be beneficial to use many approaches together in acquiring values. In this sense, while giving values education, it is important to touch upon the folkloric elements of the environment in which the child lives, so that the values transferred come to life in his mind and make sense of his experiences. Folkloric elements that will be interspersed between the lectures will both enrich the narrative and make the lesson less abstract. Thus, many values that are about to be forgotten will be transferred to new generations and the adoption of these values will become easier. Making explanations based on folk songs, idioms, proverbs, traditions, customs and beliefs, which are folkloric elements in the transmission of values education, will undoubtedly contribute to the students' memory of the relevant values more easily. For this reason, in our study, we tried to reveal how the values in the folkloric elements of Diyarbakır province can be taught in the Primary School Religious Culture and Ethics Course, in which unit and subject, by associating them with the course. Key Words: Folklore, Value, Values Education, Religious Culture and Moral Knowledge
Acquisition of values education with folkloric elements in Primary School Religious Culture And Moral Knowledge Course (Especially in the province of Diyarbakır)
Keywords: Din