Sunum Becerilerinin Akran Değerlendirmesine Arkadaşlığın Etkisi - Özdemir, Oğuzhan; Erdem, Didem (Fırat University, 2017)
Yapılandırmacı yaklaşımın benimsenmesi ile öğrencinin ölçme değerlendirme sürecine aktif katılımının sağlandığı değerlendirme yaklaşımları kullanılmaya başlanmıştır. Öğrencilerin aktif katılımını sağlayan değerlendirme yöntemlerinden biri de akran değerlendirmedir. Akran değerlendirmesi ülkemizde yeterli ilgiyi görememiştir. Bu etkinin oluşumunda arkadaşlık ilişkilerinin değerlendirmenin önüne geçmesi en büyük problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, akran değerlendirmesinde arkadaşlık ilişkilerinin ne derece etkili olduğunu araştırmaktır. Fırat Üniversitesi BÖTE bölümünde öğrenim gören öğrencilerden 45'i değerlendirmeye tabi tutulmuş, toplam 1283 akran ve 56 öğretim elemanı değerlendirmesi gerçekleşmiştir. Değerlendirme formlarından elde edilen verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma ve korelasyon kullanılmıştır. Çalışma bulguları doğrultusunda, öğrencilerin akran puanlamalarının ortalaması, öğretim elemanı puanlamalarının ortalamasından daha yüksek çıkmıştır. Bu durum öğrencilerin akranları tarafından daha yüksek puanlandıklarını göstermiştir. Bununla birlikte Öğrencilerin arkadaşlık ilişkilerine göre puanlarının ortalamasına bakılmış ve arkadaşlık derecesini “tanımıyorum” şeklinde belirtenlerin ortalaması diğer üç gruptan da düşük çıkmıştır. Bu durum arkadaşlık ilişkilerinin değerlendirmeyi etkilediği şeklinde yorumlanabilir. Sonuç olarak akran değerlendirmesinde arkadaşlık ilişkilerinin etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır ve objektifliği artırmak için kullanılabilecek farklı yöntemler araştırılmalıdır. Öğrencilerin akran değerlendirme konusunda görüş ve eksiklikleri belirlenmelidir. Bunlar belirlendikten sonra öğrencilerin eksiklerinin giderilmesi için akran değerlendirme eğitimi verilmelidi

With the adoption of the constructivis tapproach have been used are provided the student's active participation in the process of assessment and evaluation approaches. One of the evaluation method that allows the active participation of students is peer assessment. Peer assessment did not see enough interest in our country. The formation of this effect is emerges obviating the assessment of the friendship relations as the biggest problem. The aim of this study is to investigate the relationship of friendship is how effective peer assessment. Studying at Fırat University CEIT 45 students were subjected to evaluation and is realized 1283 peer and 56 instructor assessment. In the analysis of data obtained from the evaluation forms mean, standart deviation and correlation were used. Accordingto the reached findings, friendship relations are effective at peer assessment. In the light of findings of study, The average of students’ peer scores was higher than the average of academicians’ scores. This situation indicated that students were scored higher by their peers. At the same time, average of points was taken according to friendship relations of students and average of the ones who stated friendship degree as “I don’t know” was also low in other three groups. As a result, the consequence that friendship relations are effective in peer assessment was reached and different methods that can be used to increase objectivity should be researched.