ÜÇ BOYUTLU YAPI SİSTEMLERİNİN STATİK VE DİNAMİK ANALİZİ - KELEŞOĞLU, ÖMER (Fırat Üniveristesi, 1996)
I ÖZET Yüksek Lisans Tezi UC BOYUTLU YAPI SİSTEMLERİNİN STATİK VE DİNAMİK ANALİZİ Ömer KELEŞOGLU Fırat Üniversitesi,, tf}' '-'? Fen Bilimleri Enstitüsü ;.,, \yr' Yapı Eğitimi Anabiliın $gU : v ;,... 1996, Sayfa: Statik ya da dinamik yüklemeye maruz çok katlı çerçeve ve kesme duvarın üç boyutlu lineer yapısal analizi için bir yöntem ve bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Bina, kendi düzlemleri içinde rijit olan yatay döşeme diyaframları ile birbirine bağlanmış perde duvarı ve bağımsız düşey çerçeve sistemlerinden oluşan bir grup olarak idealeştirilir. Çerçeve ve perde duvarı sistemleri esas itibariyle, yatay kirişler ve düşey kolonların oluşturduğu bir dikdörtgen şeklinde bulunmalıdırlar. Ne varki; özel modelle me teknikleriyle çok karmaşık tekniklerde göz önüne alınabilmektedir. Süreksiz perde duvarlar ve keyfi aralıklı perde duvarların modellenmesini sağlamak için özel bir perde panel elemanı geliştirilmiştir. Takviyeli(bilezikli) çerçeveleri modellemek için köşegenel destetli bir elemanda sunulmuştur. Kolonlar, perde paneli ve köşegenel formülasyonlar, eğilme, eksene! ve kayma (kesme) def or m asy onlarının etkilerini içerir. Ayrıca eğilme ve kesme deformasyonları da formüllerde yer almaktadır. Ne varki; eksenel deformasyonlar ihmal edilmiştir.11 Kolon ve kiriş boyutlarının bir çerçeve veya perde duvarı sisteminin rijitliği üzerindeki etkileri de otomatik olarak yer almaktadır. Binalar plan görünüşünde simetrik yada dikdörtgen şekilli olmayabilir. Sonuçlarda, burulma davranışı ve katlararası bütünlük hassas bir şekilde yansıtılmaktadır. Bir çalıştırmada, o bağımsız, üç düşey ve yatay statik yuk şartı mumkun olmaktadır. Bu beş yuk şartı, birbiri ile veya zamana bağlı bir yer ivmesi olarak ifade edilebilecek yatay bir dinamik deprem girdisinde herhangi bir oranda birleştirilebilmektedir. Uc boyutlu mod şekilleri ve frekansları değerlendirilmektedir. Program tarafından kullanılan bütünsel çözüm süreci çerçeve ve perde duvarlarım değiştirilmiş bir ön dalga tekniği ile indirgenmiş alt yapılar olarak goz onune alır. Bu metod, program veri hazırlama, hesaplama gayreti ve depolama gereklerinde önemli bir miktar da azalmasına yol açar.
Static and dynamic analysis of the three dimensional building systems
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering