Akromegali hastalarında Growth hormon ve insülin like growth faktör-1 düzeyi ile aterosklerotik risk belirteçleri arasındaki ilişki - Bodakçi, Erdal; Kilinc, Faruk; Tuna, Mazhar Müslüm; Pekkolay, Zafer; Karabulut, Aziz; Tuzcu, Alpaslan Kemal (My University, 2023)
Amaç: Akromegali hastalarında büyüme hormonu (BH) ve insülin benzeri büyüme faktörü- 1(IGF-1) düzeyi ile hastalık süresi ile aktif ve remisyonda bulunan hastaların epikardiyal yağ kalınlığı ve karotis intima-media kalınlığı arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Yöntemler: Bu çalışmaya 40 akromegalik hasta (23 kadın, 17 erkek) ve 40 kontrol grubu (23 kadın, 17 erkek) dahil edildi. Hastaların kilo, boy, vücut kitle indeksi, bel çevresi, sistolik ve diastolik kan basınçları, lipid paneli, insülin, glukoz, üre, kreatinin, BH, IGF-1 düzeyi ölçüldü ve tam kan sayımı yapıldı. Ekokardiyografik olarak epikardiyal yağ kalınlığı ve doppler ultrasonografi ile karotis intima-media kalınlığına bakıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 39.5 ± 10.1, kontrol grubunun yaş ortalaması 39.3 ± 10.1 yıldı. Tüm hastaların BH ve IGF-1 düzeyi kontrol grubundan yüksekti(p<0.001). Hastaların epikardiyal yağ kalınlığı kontrol grubundan anlamlı düzeyde yüksekti(p<0.001). Hastaların karotis intima-media kalınlığı kontrol grubundan daha kalındı(p<0.001). Hastaların epikardiyal yağ kalınlığı ve karotis intima-media kalınlığı arasında pozitif bir korelasyon vardı(R2 linear: 0,495). Sonuç: Akromegali hastalarında kontrol sağlıklı grubuna göre epikardiyal yağ ve karotis intima-media kalınlığının daha yüksek bulunması akromegalide aterosklerozun erken gelişebileceğinin göstergesi olabilir.
Keywords: Akromegali; karotis intima-media kalınlığı; epikardiyal yağ kalınlığı