Türkiye'deki Devlet Üniversitelerinin Temel Değer Bildirimlerinde Öne Çıkan Temalar: Stratejik Plan Belgelerine Dayalı Bir İçerik Analizi - Baydili, İrem Tanyıldızı (Süleyman Demirel University, 2026)
Bu çalışma, Türkiye’deki devlet üniversitelerinin stratejik planlarında yer alan temel değer ifadelerini inceleyerek 2021-2025 ve 2025-2029 plan dönemleri arasında ortaya çıkan tematik değişimleri dönemler arası karşılaştırmalı olarak analiz etmektedir. Araştırmanın amacı, üniversitelerin kurumsal değer beyanlarında öne çıkan ortak temaları belirlemek ve bu temaların zaman içerisindeki eğilimlerini ortaya koymaktır. Bu yönüyle çalışma, genellikle tek döneme odaklanan kesitsel analizlerden farklı olarak, karşılaştırmalı ve uzunlamasına bir yaklaşım benimsemesi bakımından özgün bir katkı sunmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiş; veri toplama yöntemi olarak doküman analizi, veri çözümleme yöntemi olarak ise içerik analizi kullanılmıştır. Stratejik planlarına erişilebilen 127 devlet üniversitesi araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. İncelenen planlardan elde edilen temel değer ifadeleri tematik olarak sınıflandırılmış ve frekans analizi yoluyla değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda 25 ana tema belirlenmiştir. Dönemsel karşılaştırmalarda bilimsellik ve eğitim kalitesi, adalet ve eşitlik temalarının tüm dönemlerde en yüksek frekansta temsil edildiği; buna karşılık liderlik, paylaşımcılık, yaşam boyu öğrenme, kurumsal aidiyet, hukukun üstünlüğü ve anayasal değerler, yerel ve ulusal katkı temalarının görece düşük frekansta yer aldığı saptanmıştır.
Prominent Themes in the Core Value Statements of State Universities in Türkiye: A Content Analysis Based on Strategic Plan Documents
Keywords: Stratejik Yönetim; Stratejik Plan; Devlet Üniversiteleri; Temel Değerler