MERMER KESİCİ TAKIMLARDA MATRİS KOMPOZİSYONUNUN AŞINMA PERFORMANSINA ETKİSİ - BUDAK, SELAHATTİN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Mermer kesici takımlar doğal taş kesme işlemlerinde kullanılırlar ve matris kompozisyonu bu takımların aşınma performansı bakımından çok önemlidir. Matrisi meydana getiren metal tozları takım kalitesinin belirlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada Fe-Cu-Sn metal tozlarına ilave olarak Co elementi kullanılarak mermer kesici takım matrisleri üretilmiş ve bunların mikroyapı ve mekanik özellikleri incelenmiştir.Yapılan çalışmada farklı bileşimlerde dört çeşit mermer kesici takım matrisi, 850 oC sıcaklıkta 35 MPa basınç altında dört dakika süre ile sinterlenerek üretilmiştir. Üretilen numuneler için sertlik ölçümü, üç noktalı eğme (three point bending) deneyi ve aşınma deneyleri yapılmıştır. Mikroyapı incelemeleri için optik mikroskop, SEM ve EDX çalışmaları yapılmıştır.Bu çalışmanın sonucunda, en yüksek sertliğe % 20 Co ilaveli N4 numunesinin sahip olduğu anlaşılmıştır. Ana matrise Co ilavesiyle matris sertliğinin arttığı sonucuna varılmıştır. Üç noktalı eğme deneylerinde Co ilavesinin eğilme mukavemeti üzerine büyük bir etkisi olduğu gözlenmiştir. Diğer taraftan, artan Co ilavesiyle eğilme mukavemeti artmıştır. Aksine, Co ilavesiyle matris malzemesinin yüzde uzama miktarı ve aşınma direnci azalmıştır.

Marble cutting tools used in natural stone cutting processes, and matrix composition of this tool is very important in terms of wear performance. Tools are consist of the metal matrix powder has a significant place in determining the quality. In this study, it was made marble cutters Fe-Cu-Sn with Co metal powders element matrices and their microstructure and mechanical properties and wear performance were investigated.It has been produced four different kinds of marble cutting matrix composition, by sintering at temperatures of 850 ° C under 35 MPa pressure for four minutes. Hardness measurements for produced samples, three-point bending tests and wear tests were performed. It was carried out microstructure examinations by means of optical microscopy, SEM and EDX techniques.At the end of the works, it was found the highest hardness in sample N4 which was added 20 % Co. We can say that, addition of the Co to the main matrix has been increased the hardness matrix. The addition of Co, has showed that, as a major impact on the bending strength by three point bending test. On the other hand, bending strength has increased, with the increased Co additions. On the contrary, for Co additions, decreases in stroke strain and wear resistance of matrix materials.
Effects on the wear performance of matrix composition on the marble cutting tools
Keywords: Metalurji Mühendisliği