AKTİNİK KERATOZ, BAZAL HÜCRELİ KARSİNOM, SKUAMÖZ HÜCRELİ KARSİNOM VE MALİGN MELANOM 'DA TRPC1 VE TRPM2 REAKTİVİTESİNİN ARAŞTIRILMASI - KULUBECİOĞLU, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2025)
Cilt kanseri, dünya genelinde en sık görülen malignite türüdür. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, kanser tanısı alan her üç kişiden birinin cilt kanseri olduğu bildirilmiştir. Bu durum, cilt kanserinin küresel sağlık açısından ne kadar önemli bir sorun olduğunu ortaya koymaktadır. Cilt kanserinin patogenezinde rol oynayan moleküler mekanizmaların anlaşılması, hem tanı hem de tedavi stratejilerinin geliştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, iyon kanallarının fizyolojik ve patolojik süreçlerdeki rolü son yıllarda giderek daha fazla dikkat çekmektedir. Özellikle TRPC1 ve TRPM2 iyon kanalları, oksidatif stresle modüle edilmeleri ve malign hastalıklarda ekspresyonlarının artması nedeniyle öne çıkmaktadır. Bu kanallardaki değişiklikler, hücre içi sinyal iletimini etkileyerek kanser gelişimine zemin hazırlayabilmektedir. Bu çalışmada, TRPC1 ve TRPM2 iyon kanallarının cilt kanserinin farklı tiplerindeki immünreaktivitesi araştırılmıştır. Çalışma kapsamında, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği'nde Eylül 2019 - Eylül 2023 tarihleri arasında alınan ve Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı tarafından arşivlenen eksizyonel biyopsi örnekleri kullanılmıştır. Çalışma, dört farklı hasta grubu (Aktinik Keratoz, Bazal Hücreli Karsinom, Skuamöz Hücreli Karsinom ve Malign Melanom) ve bir kontrol grubu olmak üzere toplam beş gruptan oluşturulmuştur. Her bir hasta grubundan 15'er hasta örneği incelenmiştir. Elde edilen bulgular, TRPC1 ve TRPM2'nin hem normal cilt dokusunda hem de cilt kanserlerinin farklı tiplerinde eksprese edildiğini göstermiştir. Ancak, her iki iyon kanalının immünreaktivitesi, normal cilt dokusuna kıyasla cilt kanseri örneklerinde istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azalmıştır. Bu sonuçlar, TRPC1 ve TRPM2'nin cilt kanserlerinin patogenezinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca, bu iyon kanallarının ekspresyon düzeylerinin tümör boyutu ve evreleme ile ilişkili olabileceği öngörülmektedir. Bu bulgular, TRPC1 ve TRPM2'nin cilt kanserlerinde prognostik biyobelirteç olarak kullanılma potansiyeline işaret etmektedir. Çalışmamızın sonuçları, TRPC1 ve TRPM2 antagonistlerinin ve agonistlerinin cilt tümörlerinin büyümesini ve ilerlemesini engellemede etkili olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca, bu iyon kanallarının tümör immünoterapisi için potansiyel bir hedef olarak kullanılabileceği öngörülmektedir. Ancak, bu hipotezleri daha güçlü bir şekilde desteklemek için hasta sayısının daha fazla olduğu ve daha kapsamlı çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bu tür çalışmalar, cilt kanserinin moleküler mekanizmalarının daha iyi anlaşılmasına ve yeni tedavi stratejilerinin geliştirilmesine önemli katkılar sağlayabilir. Anahtar Kelimeler: Aktinik Keratoz, Bazal Hücreli Karsinom, Skuamöz Hücreli Karsinom, Malign Melanom, TRPC1, TRPM2

Skin cancer is the most common malignancy worldwide. According to the World Health Organization (WHO), one in three individuals diagnosed with cancer has skin cancer. This highlights the significance of skin cancer as a global health issue. Understanding the molecular mechanisms involved in the pathogenesis of skin cancer is crucial for developing diagnostic and therapeutic strategies. In this context, the role of ion channels in physiological and pathological processes has gained increasing attention in recent years. In particular, TRPC1 and TRPM2 ion channels have become prominent due to their modulation by oxidative stress and increased expression in malignant diseases. Alterations in these channels can influence intracellular signaling pathways, thereby contributing to cancer development. This study investigates the immunoreactivity of TRPC1 and TRPM2 ion channels in different types of skin cancer. Excisional biopsy samples archived by the Department of Medical Pathology and collected from patients at the Plastic, Reconstructive, and Aesthetic Surgery Clinic of Fırat University Faculty of Medicine between September 2019 and September 2023 were used. The study included five groups: four patient groups (Actinic Keratosis, Basal Cell Carcinoma, Squamous Cell Carcinoma, and Malignant Melanoma) and one control group. A total of 15 patient samples were examined in each patient group. The findings indicate that TRPC1 and TRPM2 are expressed both in normal skin tissue and in different types of skin cancer. However, the immunoreactivity of both ion channels was significantly reduced in skin cancer samples compared to normal skin tissue. These results suggest that TRPC1 and TRPM2 may play a role in the pathogenesis of skin cancer. Additionally, the expression levels of these ion channels may be associated with tumor size and staging. These findings indicate the potential use of TRPC1 and TRPM2 as prognostic biomarkers in skin cancer. Our study results suggest that TRPC1 and TRPM2 antagonists and agonists could be effective in inhibiting the growth and progression of skin tumors. Furthermore, these ion channels may serve as potential targets for tumor immunotherapy. However, to strongly support these hypotheses, larger-scale and more comprehensive studies are required. Such studies could significantly contribute to a better understanding of the molecular mechanisms of skin cancer and the development of new therapeutic strategies. Keywords: Actinic Keratosis, Basal Cell Carcinoma, Squamous Cell Carcinoma, Malignant Melanoma, TRPC1, TRPM2
Examination of reactivity of TRPC1 and TRPM2 within actinic keratosis, basal cell carsinoma, squamoz cell carsinoma and Malignant Melanoma
Keywords: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi