ASKORBİK ASİTLE MUAMELE EDİLEN BILDIRCIN (COTURNİX COTURNİX JAPONİCA) YUMURTALARINDA KULUÇKA SONUÇLARI, CİVCİV ÇIKIM AĞIRLIĞI VE YAŞAMA GÜCÜ - KANDEMİR, ÖZGE (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu araştırma, kuluçkalık bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) yumurtalarının L-askorbik asitle muamele edilmesinin kuluçka randımanına, çıkım gücüne, embriyo ölümlerine, yumurta akı pH'sına, civciv çıkım ağırlığına ve yaşama gücüne etkisini tespit etmek amacıyla yapılmıştırÇalışmada kullanılan bıldırcın yumurtaları özel üretim yapan bir bıldırcın üretme çiftliğinden sağlanmış ve çalışmada toplam 5529 adet yumurta kullanılmıştırÇalışmada kullanılan yumurtalar üç ana gruba ayrılmıştır. Birinci gruba askorbik asit muamelesi inkubasyon başında (İB) (5 g/1 dk, 5 g/2 dk, 10 g/1 dk, 10 g/2 dk), ikinci gruba inkubasyon sırasında (İS) (5 g/1 dk, 5 g/2 dk, 10 g/1 dk ve 10 g/2 dk) yapılmış, 3. grup yumurtalar ise kontrol olarak kullanılarak dokuz grup meydana getirilmiştirKuluçka randımanı, inkubasyon başı (5 g/1 dk, 5 g/2 dk, 10 g/1 dk, 10 g/2 dk) ve inkubasyon sırasında askorbik asit muamelesi yapılmış (5 g/1 dk, 5 g/2 dk, 10 g/1 dk, 10 g/2 dk) ve kontrol gruplarda sırasıyla % 64.01, % 72.07, % 65.20, % 62.53, % 68.11, % 71.40, % 68.11, % 63.32 ve % 60.72 belirlenmiştir. İB 5 g/2 dk ile İS 5 g/1 dk, 5 g/2 dk ve 10 g/1 dk olan grupların kuluçka randımanını değişik derecelerde (P<0.01, P<0.001), İB 5 g/1 dk ile İS 5 g/1 dk, 5 g/2 dk, 10 g/2 dk grupları ise çıkım gücünü değişik derecelerde (P<0.01, P<0.001) olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Erken, orta ve geç dönem embriyo ölüm oranları sırasıyla İS 5 g/2 dk % 1.04, İS 5 g/2 dk % 1.49 ve İB 5 g/2 dk olan gruplarda % 6.73 olmuştur. Gerek İB ve gerekse İS'nda askorbik asit uygulamaları erken ve orta dönemdeki embriyo ölüm oranlarına etkide bulunurken (P<0.01, P<0.001); geç dönem embriyo ölümlerine herhangi bir etkisi tespit edilmemiştir. İnkubasyonun 5. günü (erken dönem) pH değerleri İB (5 g/2 dk, İB 10 g/2 dk ve kontrol) gruplarda sırasıyla 8.41, 8.51 ve 8.10 olarak belirlenmiş ve yumurta akı pH değerleri değişik derecelerde (P<0.01, P<0.001) olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. İnkubasyonun 10. günü (orta dönem) ve 12-13. gündeki (son dönem) yumurta akı pH değeri gruplarda farklılık istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P<0.001). Bıldırcınların altı haftalık yaşama gücü İB 10 g/1 dk ve İS 10 g/1 dk olan grupları ise değişik derecelerde (P<0.01, P<0.001) olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir.Sonuç olarak bıldırcın yumurtalarını inkubasyon başında ve sırasında askorbik asit ile muamelesinin kuluçka randımanını, çıkım gücünü ve yumurta akı pH'sını olumlu yönde etkilediği bunun yanında civciv çıkım ağırlıkları ve yumurta ağırlığına göre çıkım ağırlığının yüzdesini etkilemediği tespit edilmiştir. Fakat hangi solüsyon miktarı, daldırma süresi ve uygulama zamanının daha çok etkin olduğunun belirlenmesi için daha farklı solüsyon oranlarının ve daldırma sürelerinin incelendiği başka çalışmaların yapılmasının da yararlı olacağı kanaatine varılmıştır.

This study was aimed at carrying out the effects of hatching quail (Coturnix coturnix japonica) eggs treated with L-ascorbic acid solution on hatching results, hatchability, embryonic mortality, amniotic fluid pH values and viability and embryonic weight of chicks.The quail eggs which were used in the study were supplied from a private breeding farm and 5529 total number eggs were used in the study.The eggs which were used in the study were three main groups. Ascorbic acide treatment was applied to the first group at the top of incubation period (İB) (5 g/1 dk, 5 g/2 dk, 10 g/1 dk, 10 g/2 dk), to the second group (İS) (5 g/1dk, 5 g/2 dk, 10 g/1 dk,10 g/2 dk) during the incubation period. The third group eggs were control group. Nine groups were used in the study.At the top of the incubation period (5 g/1 dk, 5 g/2 dk, 10 g/1 dk,10 g/2 dk) and during the incubation period, hatching yield was defined at the control groups (64.01%, 72.07%, 65.20%, 62.53%, 68.11%, 71.40%, 68.11%, 63.32% ve 60.72%) the hatching yield of the groups with ascorbic acide was (5 g/1 dk, 5 g/2 dk, 10 g/1 dk, 10 g/2 dk). The hatching yield of groups which were at the top of the incubation period 5g/2dk and at the during incubation period 5 g/1 dk, 5 g/2 dk and 10 g/1 dk were influenced positive respect at different degrees. And hatchability (P<0.01, P<0.001) was influenced with positive respect at different degrees. Early, middle and last period of ratios of embryonic death were sequence during the incubation period 5 g/1 dk, 1.49% and at the top of the incubation period 5 g/2 dk, 6.73%. At the top of the incubation period and during the incubation period ascorbic acide treatment effected at early and middle period (P<0.01, P<0.001). Ascorbic acide treatment didn?t effect on the embriyonic death at the last period. At the fifth day of incubation, pH values at the top of the incubation period were sequnce 8.41, 8.51 and 8.10 and the white of an egg?s pH values were effected at different degrees. At the groups at the tenth days (middle period ) and twelfth and thirteenth days (last period ) white of an egg?s were found different. Six weeks viability of quails was effected positive at the top of the incubation period at the different degrees (P<0.01, P<0.001).As a result at the top of the incubation period and during the incubation period quail egg?s hatching yield and hatchability and white of an egg were effected positive with treatment of ascorbic acide, however embriyonic which weights and embryonic weight percentage per egg weight was not effected. But for defining different quantity of solution, different dipping time and different application time different studies must be done.
Hatching results, embryonic weight of chicks and viability at the quail eggs (Coturnix coturnix japonica) which were treated with ascorbic acide
Keywords: Veteriner Hekimliği