ÇEVRESEL KUZNETS EĞRİSİ HİPOTEZİNİN SEÇİLMİŞ ÜLKE GRUPLARIYLA DEĞERLENDİRİLMESİ: BİR PANEL VERİ ANALİZİ - KIL, MERYEM (Fırat Üniveristesi, 2023)
Çevre kirliliği ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki oldukça önem arz etmektedir. İktisadi faaliyetlerin artması hâlinde çevre kirliliğinde de artış yaşanırken, çevre kirliliğinin artması durumu ise sürdürülebilir iktisadi büyümeyi negatif etkilemektedir. İktisat yazınında bu iki faktör arasındaki ilişki Çevresel Kuznets Eğrisi hipotezi yardımıyla açıklanmaktadır. Çalışmada seçilmiş ülke gruplarında Çevresel Kuznets Eğrisi hipotezinin geçerliliğini sınamak için 1990-2021 dönemi incelenmiştir. Model-1 çerçevesinde değerlendirilen orta gelirli ülke grubunda uzun dönemli ilişkiye rastlanılmamıştır. Model-1 için yüksek gelirli ülke grubuna yapılan analiz sonucunda Çevresel Kuznets Eğrisi hipotezinin geçerliliği tespit edilmiştir. Model-2 için alt orta gelirli ülke grubuna yönelik yapılan analiz sonucunda Çevresel Kuznets Eğrisi hipotezinin geçerli olmadığı ancak kübik form incelendiğinde Çevresel Kuznets Eğrisi'nin ters-N şeklinde olduğu belirlenmiştir. Model-2 için üst orta gelirli ülke grubuna ve yüksek gelirli ülke grubuna yapılan analiz sonucunda Çevresel Kuznets Eğrisi hipotezinin geçerliliği tespit edilmiştir.

The relationship between environmental pollution and economic growth is very important. While there is an increase in environmental pollution in case of an increase in economic activities, the increase in environmental pollution negatively affects sustainable economic growth. In the economic literature, the relationship between these two factors is explained with the help of the Enviromental Kuznets Curve hypothesis. In the study, in order to test validity of the hypothesis "Environmental Kuznets Curve" in the groups of selected countries, the period 1990-2021 was examined. In the group of middle-income country, evaluated in the framework of Model-1, long term relationship was not met. As a result of analysis in high income country for Model-1, validity of the hypotheses "Environmental Kuznets Curve" was identified. As a result of the analysis made in the group of lower middle –income group for Model-2, it was identified that the hypotheses "Environmental Kuznets Curve" was not valid, however, when cubic form was examined, that Environmental Kuznets Curve was in the shape of reverse N. For Model -2, as a result of the analyses made for the upper middle country and high income country groups, validity of the hypotheses "Environmental Kuznets Curve" was identified.
Evaluation of the hypothesis "Environmental Kuznets Curve" in the groups of the selected countries: A panel data analysis
Keywords: Ekonomi