SENKRON RELÜKTANS MOTORUN DİNAMİK MODELLENMESİ VE VEKTÖR KONTROL TEKNİĞİNİN UYGULANMASI - UĞURCAN, ŞEVVAL TUĞBA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Enerji ihtiyacının artması ve enerji kaynaklarının talebi yeterince karşılayamaması, enerji verimliliğine olan ilgiyi önemli ölçüde artırmıştır. Bu doğrultuda, endüstriyel uygulamalarda Senkron Relüktans Motorlar (SynRM), relüktans moment ilkesine dayalı olarak mekanik enerji üretimi sağlayan verimli elektrik makineleri olarak öne çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında, Senkron Relüktans Motorun matematiksel denklemleri elde edilmiş ve MATLAB Simulink ortamında kapalı çevrim bir model oluşturulmuştur. Modelde, motorun hız, moment ve akım dinamikleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Ayrıca, kapalı çevrim kontrol yapısında Uzay Vektör Darbe Genişlik Modülasyonu (SVPWM) tekniği kullanılarak motor kontrolü gerçekleştirilmiştir. Bu yöntem, verimli bir hız ve akım kontrolü sağlamak için Vektör Kontrol tekniklerinin matematiksel temellerine dayanmaktadır. Motorun performansını optimize etmek amacıyla kullanılan SVPWM algoritması, dijital olarak modellenmiş ve vektör kontrol denklemlerine uygun bir şekilde düzenlenmiştir. Bu çalışma, enerji verimliliğini artırma hedefiyle SynRM'lerin dinamik kontrol performansını analiz etmek ve geliştirilebilir kontrol stratejileri sunmak üzerine yoğunlaşmaktadır.

The increasing demand for energy, coupled with the inability of current energy sources to meet this demand, has significantly heightened interest in energy efficiency. In this context, Synchronous Reluctance Motors (SynRM) have emerged as efficient electrical machines in industrial applications, leveraging the principle of reluctance torque to produce mechanical energy. In this thesis, the mathematical equations governing the Synchronous Reluctance Motor were derived, and a closed-loop model was developed in the MATLAB Simulink environment. This model provided a detailed examination of the motor's speed, torque, and current dynamics. Furthermore, within the closed-loop control structure, the Space Vector Pulse Width Modulation (SVPWM) technique was utilized to achieve precise motor control. This method is grounded in the mathematical foundations of Vector Control techniques to ensure efficient speed and current regulation. The SVPWM algorithm was digitally modeled and adapted according to the vector control equations to optimize the motor's performance. This study focuses on analyzing the dynamic control performance of SynRMs with the aim of enhancing energy efficiency and developing advanced control strategies.
Dynamic modeling of synchronous reluctance motor and application of vector control technique
Keywords: Mekatronik Mühendisliği