Merec Tabanlı Marcos Yöntemiyle Bireysel Emeklilik Sisteminde Yer Alan Şirketlerin Performanslarının Analizi - Kargı, V. Sinem Arıkan (Fırat University, 2025)
Bireysel emeklilik sistemi (BES), bireylerin emeklilik dönemlerinde finansal güvencelerini sağlamalarına yardımcı olan önemli bir sistemdir. BES, bireylerin düzenli tasarruf yapmasını teşvik ederek, emeklilik dönemlerinde ek gelir elde etmelerine olanak tanır. Bu sistemin işleyişinde bireysel emeklilik şirketleri kritik bir rol oynar. Bu şirketler, katılımcılara çeşitli emeklilik planları sunarak birikimlerin verimli bir şekilde yönetilmesini sağlar. Bu çalışma, Türkiye'de bireysel emeklilik sistemi kapsamında faaliyet gösteren şirketlerin performanslarının değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Analiz için çok kriterli karar verme (ÇKKV) yöntemlerinden MEREC tabanlı MARCOS yöntemi kullanılmıştır. MEREC yöntemi, kriter ağırlıklarının objektif bir şekilde hesaplanmasına olanak tanımış ve en önemli kriterin emekli olan katılımcı sayısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu kriterleri önem sırasına göre; devlet katkısı fon tutarı, katılımcı fon tutarı, katılımcı sayısı, bireysel emeklilik sözleşmesi sayısı, işveren grup emeklilik sertifikası sayısı ve son olarak gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmesi sayısı takip etmiştir. Ardından, MARCOS yöntemiyle şirketlerin performans sıralamaları oluşturulmuş ve analiz sonucunda en yüksek performansa sahip şirketin Türkiye Hayat ve Emeklilik olduğu tespit edilmiştir.

The Individual Pension System (IPS) is an essential framework that helps individuals secure financial stability during their retirement years. By promoting regular savings, IPS enables individuals to gain supplementary income in retirement. Individual pension companies(IPCs) play a crucial role in the functioning of this system, offering various pension plans and managing savings efficiently for participants. This study aims to assess the performance of companies operating within Turkey’s IPS. For this analysis, the MEREC-based MARCOS method, a multi-criteria decision-making (MCDM) technique, is employed. The MEREC method enabled the objective calculation of criterion weights and identified the number of retired participants as the most significant criterion. The remaining criteria, in order of importance, are as follows: State contribution fund amount, participants fund amount, the number of participants, the number of individual pension contracts, the number of employer group pension certificates and finally, the number of individual pension contracts associated with a group. Following this, the MARCOS method is applied to rank the performance of the companies, and the analysis revealed that Turkey Life and Pension is the highest-performing company.
Analysis of the Performance of Companies in the Individual Pension System Using the Merec-Based Marcos Method
Keywords: Econometric and Statistical Methods; Ekonometrik ve İstatistiksel Yöntemler