ELAZIĞ İLİNDE HEPATİT C VİRÜS GENOTİP DAĞILIMI VE GENOTİPİN HCV RNA VE SERUM ALANİN AMİNOTRANSFERAZ DÜZEYLERİ İLE İLİŞKİSİ - Balın, Şafak Özer; Tartar, Ayşe Sağmak; Akbulut, Ayhan; Toraman, Zülal Aşçı (My University, 2017)
Hepatit C virüsü (HCV) RNA yapısında ve Flaviviridae ailesinin bir üyesi olup, yüksek genetik heterojeniteye sahiptir. HCV’nin birçok genotipi ve çok sayıda subtipi tanımlanmıştır. HCV infeksiyonunun klinik seyri, tedavi süresi ve tedaviye verilen yanıt genetik heterojeniteyle ilişkilidir. Çalışmamızda Elazığ ilindeki kronik Hepatit C hastalarında genotip dağılımları ile kantitatif HCV RNA ve serum alanin aminotransferaz (ALT) düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamıza Ocak 2014-Mart 2016 tarihleri arasında infeksiyon hastalıkları polikliniğine başvuran anti-HCV ve HCV RNA’sı pozitif 71 hasta dahil edilmiştir. Hastaların cinsiyet, yaş, HCV RNA ve ALT düzeyleri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Yetmiş bir hastanın 28’i kadın (% 39.4), 43’ü erkektir (% 60.5). Hastaların ALT düzeyleri ortalama 52.4±43.7 IU/ml, ortanca HCV RNA değer ise 1654267.00 IU/ml olarak bulunmuştur. Hastaların HCV genotip dağılımları incelendiğinde 62 (% 87.3) hastada genotip-1, yedi hastada (% 9.9) genotip 3 ve iki hastada (% 2.8) genotip 2 olarak tespit edilmiştir. Ülkemiz için kronik hepatit C infeksiyonu önemli bir sağlık sorunudur. Klinik sürecin takibi, tedavi seçimi ve prognozunun ön görüsünde HCV’nin genotip tayini yol göstericidir. Bu çalışmada incelenen hastalarda elde edilen HCV genotip dağılımı ülkemizde yapılmış diğer çalışma sonuçları ile uyumlu bulunmuş olup, elde edilen sonuçların bölgemiz için faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Mikrobiyoloji; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri