HİNDİLERDE YUMURTA AĞIRLIĞI VE EMBRİYONİK GELİŞİM İLE YUMURTA AĞIRLIK KAYBI VE BAZI KABUK ÖZELLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER - Akıncı, Zehra; Erişir, Zeki; Poyraz, Öznur (Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü, 1999)
Bu çalışmada farklı ağırlıktaki hindi yumurtalarının kuluçkası sırasında embriyonik gelişim dönemlerine bağlı olarak yumurta ağırlık kaybı, kabuk ağırlığı, kabuk ve zar kalınlığı özelliklerinde oluşan değişimler incelenmiştir. Ağır (>90 g), orta (85-89 g) ve hafif ( (<84 g) Bronz hindi yumurtalarına kuluçka işlemi uygulanmış, sonuçlar dölsüz, erken, orta ve geç embriyonik ölüm görülen yumurtalar yönünden değerlendirilmiştir. Yumurta ağırlık grupları arası farklar yumurta yüzey alanı ve kabuk ağırlığı yönünden önemli bulunmuştur. Embriyoların ölüm yaşı ilerledikçe yumurta ağırlık kaybı artmış, kabuk ağırlığı ve kabuk kalınlığı azalmıştır.

This study has been carried out to determine differences in the egg weight loss, shell weight, shell membrane thickness in relation to the embryonic development in turkey eggs which have different weight. The eggs from Broad Breasted Bronze Turkey breeders were classified as large (>90 g), medium (85-89 g) and small (<84 g) for their weights. After they were incubated their embryonic development stage were determined one by one. According to their stage hatching results were evaluated. The differences between egg weight groups were significant for surface areas of eggs and egg weight. As the age of dead embryos increase the egg weight loss were increased and shell weight and thickness were decreased
The Egg Weight Loss and Some Shell Traits in Relation to The Initial Egg Weight and Embriyonic Development