Weibull Dağılımı Kullanılarak Bolu İlinin Rüzgâr Enerjisi Potansiyelinin Değerlendirilmesi - Erdoğan, Beytullah; Güneş, Abdulsamed; Karaoğlu, Arda (My University, 2026)
Bu çalışma, Bolu iline ait 2015–2024 yılları arasındaki yaklaşık 3560 günlük ortalama rüzgar hızı verisine dayanarak, rüzgâr gücü yoğunluğu ve hız dağılımı parametrelerinin istatistiksel analizini amaçlamaktadır. Türkiye Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden elde edilen veriler, rüzgâr hızı dağılımını modellemede yaygın olarak kullanılan Weibull dağılımı ile analiz edilmiştir. Modelde, Weibull dağılımının şekil ve ölçek parametreleri en küçük kareler yöntemi ile tahmin edilmiş; model başarımı R² ve RMSE gibi istatistiksel ölçütler kullanılarak değerlendirilmiştir. Ocak aylarında hesaplanan R2 değerleri 0.9912 olup Weibull analizinin kış mevsiminde verilerin yüksek doğrulukta temsil ettiğini, mayıs ve ekim ayları arasındaki dönemlerde de R2 değerinin 0.9837 değeri ile yaz ve sonbahar aylarında daha azaldığı görülmüştür. Sonuçlar Weibull dağılımının Bolu’daki rüzgâr verilerini yüksek doğrulukla temsil ettiğini göstermekte ve bu yöntemin bölgesel rüzgar enerjisi potansiyelinin belirlenmesinde güvenilir bir araç olduğunu ortaya koymaktadır Çalışma, bölgede yenilenebilir enerji yatırımlarının planlanmasına ve rüzgâra dayalı enerji üretim kapasitesinin tahminine katkı sağlamaktadır.
Evaluation of Wind Energy Potential of Bolu Province Using Weibull Distribution