Hicri 1304-1305 (M.1888-1889) Tarihli Suriye Vilayeti Salnamesi’ne Göre Vilayetin İdarî ve Sosyal Yapısı Üzerine Bir İnceleme - Günaydın, Meryem; Kaymazoğlu, Kaan (Gaziantep Üniversitesi, 2024)
Osmanlı Suriyesi'ne ilişkin başlıca araştırma kaynakları arasında vilayet salnameleri yer almaktadır. Osmanlı Devleti’nin resmi salnamelerinden vilayet salnameleri ait olduğu vilayetin ait olduğu yıla ait idarî, iktisadi ve sosyo-kültürel yapısına ilişkin bilgiler vermektedir. Bu yönüyle Suriye Vilayeti’nin genel görüntüsünü yıllara göre salnamelerden tespit etmek mümkündür. Bu çalışmanın konusunu oluşturan H.1304-1305 (M.1888-1889) tarihli Suriye Vilayeti’ne mahsus salname 19. yüzyılın son çeyreğinde vilayetin idarî, adlî, askerî ve toplumsal yapısı, şehirlerinin tarihi, demografisi, sosyal hayatı, kentsel dokusu, ekonomisi, ziraat ve ticaret faaliyetleri hakkında bilgiler içermektedir. Salnamede özellikle vilayet kazaları hakkında verilen ayrıntılı malumat vilayetin başlıca temel özelliklerini ortaya koyacak niteliktedir. Bu yönüyle çalışmamızda bu salnameye göre vilayetin, sancaklarının ve kazalarının genel durumu tespit edilerek incelenecektir.
Keywords: Archaeology (Other); Arkeoloji (Diğer)