İŞİTME ENGELLİ MİLLİ TAKIM FUTBOLCULARINA UYGULANAN DAR ALAN OYUNLARININ AKUT FİZYOLOJİK ETKİLERİNİ VE ALGILANAN ZORLUK DÜZEYLERİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI - PÜREN, İLKER (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu çalışmanın amacı, futbol antrenmanlarında, saha boyutları oyuncu sayıları, süre ve oyun kuralları değiştirilerek sıklıkla uygulanan küçük saha oyunlarından serbest oyunlarına verilen fizyolojik cevaplar arasında fark olup olmadığını belirlemektir. Araştırmaya Türkiye İşitme Engelliler Futbol Milli Takımında futbol oynayan 31,38±6,02 yaş, 177,13±4,38 cm boy, 74,22±4,44 kg vücut ağırlığı, 10,78±4,49 esnekliğe, 39,81±6,12 dengeye, 52,82±7,37 ml/kg/dk MaxVO2, 169,5±5,5 atım/dk Maksimum Kalp Atım Hızı (KAHmaks) ortalamaya sahip 16 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Deneklere ilk olarak antropometrik ölçümleri uygulanmıştır. Veriler IBM SPSS Statistics 22 programına aktarılarak analizler tamamlanmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken sürekli değişkenler için tanımlayıcı istatistikler (medyan (minimum, maksimum) verilmiştir. Bağımlı gruplar arasında fark olup olmadığına Friedman Testi ile bakılmıştır. 2 gün arayla 4x4 farklı sürelerde 36mx24m alanda serbest oyunlar 1x24, 2x12, 4x6 ve 6x4 toplamda 24 dk olacak şekilde oynatılmıştır. Her bir oyundan sonra iki gün, setler arsasında ise 4 dk dinlenme verilmiştir. Deneklerin küçük saha oyunları sonucunda değişik sürelerdeki 4x4 oyunlarda; 1x24' KAH medyanı 171,50 iken 1x24' LA medyanı 6,10 ve 1x24' BORG medyanı 7,00 olarak, 2x12' KAH medyanı 176,00, 2x12' LA medyanı 5,90, 2x12' BORG medyanı 7,00 olarak hesaplanmıştır. 1x24 ile 2x12 arasında KAH, artış gerçekleşirken, LA miktarında ise azalma görülmüştür. Zorlanma dereceleri arasında ise fark çıkmamıştır. 4x6' KAH medyanı 167,00, 4x6'LA medyanı 5,25, 4x6' BORG medyanı 6,50 olarak, 6x4' KAH medyanı 163,50, 6x4'LA medyanı 4,05 ve 6x4' BORG medyanı 6,00 olarak hesaplanmıştır. 2x12 KAH ile 4x6 KAH ve diğer parametreler de belirgin bir şekilde göze çarpan bir düşüş görülmüştür. 4x6 ile 6x4 KAH, düşüş görülürken, LA ve BORG medyanlarında da benzer şekilde azalma hesaplanmıştır. Anahtar Kelimeler: İşitme Engellilerde Futbol, Dar Alan Oyunları, Yoyo Test, Algılanan Zorluk Derecesi, Akut Fizyolojik Etki

The aim of this study is to determine whether there is a difference in the physiological responses given to the free games from the small field games which are frequently applied in soccer practice by changing the field sizes, player numbers, duration and game rules. 16 sportsmen who plays in Turkey football national team for the deaf, having age 31,38 ± 6,02 years, 177,13 ± 4,38 cm height, 74,22 ± 4,44 kg body weight, 10,78±4,49 flexibility, 39,81±6,12 balance, 52,82±7,37 ml/kg/dk MaxVO2, 169,5±5,5 beat /dk Maximum Heart Rate (KAHmaks) average max. pulse rate, have participated voluntarily in this study. The participents were first subjected to anthropometric measurements. The data were transferred to the IBM SPSS Statistics 22 program and the analyzes were completed. Descriptive statistics (median (minimum, maximum)) were given for continuous variables when the study data were evaluated. The difference between the dependent groups was examined by the Friedman test. the free games were played in 36 m x 24 m peach 4x4 different time periods for 2 days, with 1x24, 2x12, 4x6 and 6x4 in total 24 minutes. Two days after each play, there are four minutes rest between sets. As a result of the small field games of the subjects in 4x4 games different times, 1x24 'KAH the median 171,50, 1x24' LA median 6,10 and 1x24 'BORG median 7,00 as, 2x12' KAH median 176,00, 2x12 'LA median 5,90, 2x12' BORG median 7,00 have been calculated as. While KAH ranging from 1x24 to 2x12, has increased LA, has decreased in amount of LA. But There has been no difference between the stress ratings. 4x6' KAH the median 167,00, 4x6'LA median 5,25, 4x6' BORG median 6,50 as, 6x4' KAH median 163,50, 6x4'LA median 4,05 ve 6x4' BORG median 6,00 has been calculated as. 2x12 KAH with 4x6 KAH and while other parameters has been showed a noticeable decrease in the number of beats. while 4x6 with 6x4 KAH in the decline is seen, The reduction in LA and BORG medians has been also calculated. Keywords: Soccer in Deaf, Small Sided Game, Yoyo Test, Perceived Diffıculty Grade, Acute Physiological Effect
Comparison of the acute physiological effects and the rating of percived exertion of small-sided games in turkish hearing impair national team footballs players
Keywords: Spor