Süs Kızılcığı Takviyeli Polyester-Epoksi Hibrit Kompozit Üretimi ve Karakterizasyonu Öz - Buran, Abayhan; Durğun, Murat Ersin; Aydoğmuş, Ercan (Osman SAĞDIÇ, 2022)
Bu çalışmada süs kızılcığı (Cornus Alba) takviyeli hibrit kompozit sentezlenmiştir. Bitki yaprakları toplanmış, kurutulmuş ve kompozit üretimi için öğütülmüştür. Doymamış polyestere (UP) kütlece farklı oranlarda takviye edildikten sonra homojen bir dağılım gösterecek şekilde karıştırılmaktadır. Daha sonra toplam karışıma ağırlıkça % 5 epoksi reçine ilave edilir ve gerekli katkı maddeleri ve katalizörler yardımıyla polimerizasyon reaksiyonları başlatılır. Elde edilen ürün standart kalıplara dökülerek bir gün kürlenmesi beklendikten sonra gerekli testler yapılır. Elde edilen sonuçlara göre biyokütle takviyesi hibrit kompozitin yoğunluğunu azaltmaktadır. Epoksi reçine ilavesi kompozitin sertliğini artırsa da süs kızılcığı takviyesi kompozitin Shore D sertliğini azaltmıştır. Kompozitteki polyester reçine oranı arttıkça ısıl iletkenlik katsayısının azaldığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte kompozite hem epoksi reçine hem de biyokütle takviyesi ısıl iletkenlik katsayısını az da olsa yükseltmiştir. Ayrıca yüksek biyokütle takviyesi hem hibrit kompozitin mekanik mukavemetini zayıflatmakta hem de yüzey morfolojisini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışmada, ağırlıkça % 88.5 UP, % 3 Epoksi A, % 1.5 Epoksi B, % 5 biyokütle, % 1.5 metil etil keton peroksit (MEKP) ve % 0.5 kobalt oktoat (Co Oc) kullanılarak elde edilen kompozit optimum özellikler göstermiştir.

In this study, ornamental cranberry (Cornus Alba) reinforced hybrid composite is synthesized. The plant leaves have been collected, dried, and ground for composite production. After it is reinforced into unsaturated polyester (UP) at different rates by mass, it is mixed to show a homogeneous distribution. Then, 5 wt.% of the total mixture is added to the epoxy resin and polymerization reactions are started with the help of necessary additives and catalysts. The product obtained is poured into standard molds and after waiting one day for curing, necessary tests are carried out. According to the results obtained, biomass supplementation reduces the density of the hybrid composite. Although the addition of epoxy resin increases the hardness of the composite, the ornamental cranberry supplement reduces Shore D hardness. It is observed that the thermal conductivity coefficient decreases as the ratio of polyester resin in the composite increases. However, both epoxy resin and biomass reinforcement slightly raises the thermal conductivity coefficient. Also, high biomass reinforcement both weakens the mechanical strength of the hybrid composite and negatively affects the surface morphology. In this study, it was determined that the composite obtained by using 88.5 wt.% UP, 3 wt.% Epoxy A, 1.5 wt.% Epoxy B, 5 wt.% biomass, 1.5 wt.% methyl ethyl ketone peroxide (MEKP), and 0.5 wt.% cobalt octoate (Co Oc) showed optimum properties.
Cornus Alba Reinforced Polyester-Epoxy Hybrid Composite Production and Characterization
Keywords: Engineering; Mühendislik