Kısa süreli farmakolojik tedavinin obezlerin kalp atım rezervi ve egzersiz performansları üzerine etkileri - Özçelik, Oğuz; Colak, Ramis (My University, 2003)
Amaç: Farmakolojik tedavi sonucunda oluşan kilo kaybının obezlerde kalp atım rezervi ve egzersiz performansı arasındaki ilişki üzerine etkileri araştırıldı. Gereç ve Yöntemler: Oniki kadın obez (Vücut kitle indeksi, 35.7±3 kg/m2) 4 hafta süre ile 3x120 mg/gün orlistat ve hipokalorik diyet tedavisine alındılar. Vücut kompozisyonları biyoelektrik impedans analizi ile tespit edildi. Maksimal egzersiz performansları (Wmak) tedavinin başında ve sonunda olmak üzere 2 tane şiddeti düzenli olarak artan yüke karşı yapılan (15 W/dk) egzersiz testi ile belirlendi. Anaerobik eşik (aerobik-anaerobik kapasitelerin ayırımı) noninvazif olarak solunum-metabolizma ilişkisi kullanılarak hesaplandı. Kalp atımları polar kalp saati ile ölçüldü.Bulgular: Tedavi obezlerin vücut ağırlığında (89.8±11 kg-86.5±11 kg) ve vücut yağ miktarında (37.7±7.0 kg-36.3±7.8 kg) istatistiksel olarak anlamlı azalmalara yol açtı. Obezlerde kalp atım rezervi bazal ve tedavi sonu arasında anlamlı farklılık göstermedi (80.8±19 atım ve 76.4±15 atım). Wmak 90±18 W (bazal) ve 92±17 W (4-hft) olup aralarında anlamlı farklılık tespit edilemedi. Kalp atım hızları istirahat için 86.6±14 atım/dk-86.5±14 atım/dk bulundu. Isınma döneminde 135.1±13 atım/dk-128.8±21 atım/dk olup, kalp atım rezervinin %60 ve %55 seviyelerine ulaştılar. Anaerobik eşik'de ise 151.8±15 atım/dk-142.2±19 atım/dk olup, kalp atım rezervinin %81 ve %79'unu kullandılar. Wmak seviyesinde ise kalp atım hızları 167.5±15 atım/dk-162.9±16 atım/dk olup hedef kalp atım hızlarının %92 ve %90 seviyelerine ulaştı.Sonuç: Obezlerde kalp atım rezervlerinin etkin kullanılmaması sonucunda iş üretim kapasiteleri azalmakta, uygulanan kısa süreli ilaç ve diyet tedavisine bağlı kilo kaybının ise kalp atım rezervinin kullanılmasına pozitif yönde katkısı gözlenemedi. Bu nedenle, kalp rezervinin etkin kullanılmasını sağlayabilecek uygun bir tedavi programı obezlerde düşünülmelidir.
Keywords: Farmakoloji; Obezite; Egzersiz testi; Kalp hızı