ELAZIĞ MÜZİK KÜLTÜRÜ - ÖZTÜRK, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Müzik, ait olduğu toplumun kültürel kodlarını içinde barındırmasının yanı sıra kendisini oluşturan milletin özelliklerini de yansıtan en önemli kültürel unsurlardan biridir. Ses, dizi, makam, usûl, ezgi vb. müzikâl yapıların yanında bunları tamamlayan, söz ve halk oyunları gibi edebî ve görsel unsurlarla birlikte değerlendirildiğinde müzik; dil, din, inanış, örf ve âdet, gelenek ve görenek, toplumun dünya görüşü ile yaşam felsefesini içinde barındıran millî bir kimliğin göstergesi olur. Türk müziği, onu oluşturan Türk askeri müziği, Türk sanat müziği, Türk halk müziği, Türk tasavvuf müziği gibi türlerden oluşmaktadır. Bu alt türlerin tamamını temsil eden Türk müziği, Türk millî kimliğinin özelliklerini yansıtmaktadır. Yöresel/mahalli müzikler de Türk halk müziği içerisinde değerlendirilen, Türk müziğinin önemli yapı taşlarından biridir. Elazığ müziği, Türkiye coğrafyasında yer alan en önemli yöresel/mahallî müziklerden kabul edilmektedir. Söz, ağız, ezgi, makam, usûl, kullanılan çalgılar, ses ve saz icracıları, icra şekilleri, icra ortamları, tarihî ve kültürel kökeni vb. özellikleri ile Elazığ müziği çalışmamızın içeriğini oluşturmaktadır.

Music is one of the most important cultural elements that not only contains the cultural codes of the society it belongs to, but also reflects the characteristics of the nation that creates it. Voice, scale, maqam, rhythm, melody, etc. When evaluated together with literary and visual elements such as lyrics and folk dances that complement musical structures, music; It becomes an indicator of a national identity that includes language, religion, belief, customs and traditions, the society's worldview and philosophy of life. Turkish music consists of genres such as Turkish military music, Turkish classical music, Turkish folk music, Turkish Sufi music. Turkish music, which represents all of these subgenres, reflects the characteristics of Turkish national identity. Regional/local music is one of the important building blocks of Turkish music, which is evaluated within Turkish folk music. Elazığ music is considered one of the most important regional/local music in the geography of Türkiye. Lyrics, dialect, melody, maqam, style, instruments used, voice and saz performers, performance styles, performance environments, historical and cultural origins, etc. Elazığ music with its characteristics constitutes the content of our study.
Elazig music culture
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı