DİFERANSİYEL DENKLEMLERİN ÇÖZÜMLERİNİN ASİMPTOTİK DAVRANIŞI VA KARARLILIĞI - DURAN, SERBAY (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmada diferensiyel denklemlerin çözümlerinin asimptotik davranışı ve kararlılığıele alınmıştır. Birinci bölümde bu konuya temel teşkil eden bazı önemli tanım ve eşitsizliklerincelenmiştir. kinci bölümde sondaj borusu dinamiğini belirten, dördüncü mertebeden doğrusalolmayan bir dalga denklemi ele alınmıştır. Burada ele alınan denklem için sınır değerprobleminin sıfır çözümünün global asimptotik kararlı olduğu gösterilmiştir. Üçüncü bölümdedüzgün bir borunun dinamiğini belirten bir kısmi diferensiyel denklem ve dönen bir milindinamiğini belirten bir diferensiyel denklem sistemi ele alınmıştır. Diferensiyel denklem vediferensiyel denklem sistemi için sınır değer probleminin, sıfır çözümünün global asimptotikkararlılığı için yeterli şartları Lyapunov fonksiyon teknikleri kullanarak oluşturulmuştur.Anahtar Kelimeler: Kararlılık, Asimptotik Davranış, Lyapunov Fonksiyonu.
Asymptotic behaviour and stability of solutions of differential equations
Keywords: Matematik