RIZIK VE KAZANÇ ANLAYIŞI ÜZERiNE BiR iNCELEME - Karaman, Fikret (Fırat University, 1996)
İnsan hayatını sürdürmek uğruna, her canlı gibi, ',, ,''·· , , Allah'ın yarattığı nimetlerden yararlanmaktadır. O, bu nimetleri temin etmek için çalışıp kazanmak, yiyip içmek ve harcamak isterken bir "kesb" ile meşgul olmak durumundadır. Bu "kesb"le elde edilen nzık; kaynağı, şekli, miktarı, harcanması, helili ve haram oluşu yönünden, tıpkı kader, kaza ve ecel konularında olduğu gibi bazı farklı yorumlara sebep olmuştur. Bu nedenle konu, "Rızık" başlığı altında kelam kitaplarına girmiştir. Mu'tezlıe ile ehl-i sünnet kelamcıları başta olmak üzere, akaid üleması, rızık hakkında çeşitli görüşler ileri sürmüşlerdir. Diğer yandan rızık k~limesi, Kur'an-ı Kerim'in 127 ye$de geçmektedir. CI) Aynı konuda rivayet edilen hadisler de dikkate alındığında, ·konu ile ilgili yeterince bilgi birikiminin olduğu görülmektedir. Biz bu çalışmamızda, rızkın tanımı, tayini, taksimi, hükmü, heHl.l ve haram oluşu, kulun iradesi, ecel ile olan ilişkisi, fakirlik ve zenginlik gibi alt başlıklara ayırarak incelemeye çalışacağız.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları