DERİN SAHTE VİDEOLARIN TESPİTİ VE UYGULAMALARI İÇİN BİR KARŞILAŞTIRMA ÇALIŞMASI - Ilhan, Ismaıl; Karaköse, Mehmet (My University, 2021)
Yapay zekânın birçok alanda kullanılması teknolojinin daha da ilerlemesini sağlamıştır. Bu alanlardan biri de derin sahte videoların oluşturulmasıdır. Derin sahte videolar için gerekli modeller yapay zekâ ile oluşturulmaktadır. Sosyal medyanın etkin bir şekilde kullanılması manipüle edilmiş videolara olan ilgiyi arttırmıştır. Derin sahte tespiti hala tam olarak çözülemeyen bir problem olduğu için Google, Youtube, Facebook, Microsoft, AWS ve AI gibi sosyal medya ve teknoloji geliştircileri, araştırmalara destek sağlamakta ve Kaggle ve Githup gibi platformlarda önerilen çözümler açık kaynak olarak sunulmuştur. Derin sahte videoların oluşturulmasında ve tespit edilemsinde kullanılan yöntemler ve mimariler benzerdir. Ayrıca bu ikili mücadelede yeni önerilen yöntemleri kendilerini iyileştirmek için kullanmaktadırlar. Bu da her zaman için yeni bir tespit yöntemine ihtiyaç oluşturacaktır. Bu çalışmada derin sahte videoların tespit edilmesinde kullanılan yöntemler incelenmiştir. Uygulamaların performans etki analizleri yapılmıştır. Farklı özellikteki veri setleri, farklı yöntemlere sahip tespit uygulamaları ve özellikleri tablolar halinde verilmiştir. Uygulamalar karşılaştırılarak, zorlukları ve eğilimleri değerlendirilerek araştırmacılara kaynak olarak sunulmuştur.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; İstatistik ve Olasılık; Bilgisayar Bilimleri; Yapay Zeka