KIBRIS TÜRKÜNÜN VAROLUŞ MÜCADELESİ(TÜRK MUKAVEMET TEŞKİLATI VE FAALİYETLERİ) - CANKUT, AYHAN (Fırat Üniveristesi, 2006)
Yüksek Lisans TeziKıbrıs Türkünün Varoluş Mücadelesi(Türk Mukavemet Teşkilatı ve Faaliyetleri)Ayhan CANKUTFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTarih Anabilim Dalı2006; Sayfa: XI + 239Kıbrıs sorunu her ne kadar 1950'lerden itibaren Türk kamuoyunu meşgul etmeyebaşlasa da kökenleri çok eskilere, 1800'lü yılların başı hatta 1700'lü yılların sonlarınadayanmaktadır. Kıbrıs sorununun temelleri, Kıbrıs'ı da ?Büyük Yunanistan'ın? sınırlarıiçerisinde gösteren ve 1796 yılında yayınlanan ilk ?Megali dea? haritasıyla birlikteatılmıştır. Megali dea düşüncesi çerçevesinde şekillenen Yunan milliyetçiliği KıbrıslıRumları da etkilemiş ve Mora isyanıyla paralel olarak ENOS S amacıyla 1821 yılındaKıbrıslı Rumlar tarafından Kıbrıs'ta da bir ayaklanma hazırlığına girişilmiştir.Kıbrıs'ta ENOS S'e yönelik asıl olaylar, adanın yönetiminin 1878 yılında OsmanlıDevleti tarafından, Rusya'ya karşı desteğini alabilmek için geçici bir süre içinngiltere'ye bırakılmasıyla başlamış ve giderek tırmanmıştır. Giderek tırmanan ENOS Shareketleri 1950'li yılların başında doruğa çıkmıştır. Kıbrıs sorunun Rumların ENOS Semellerine ulaşmak maksadıyla giriştikleri eylemler ile Türklerin buna karşımücadeleleri çerçevesinde geliştiği görülmektedir.ngiltere'nin Ada yönetimini Kıbrıs halkına bırakma süreciyle birlikte 1950'liyıllarda Rumlar ve Yunanlar ?Megali dea? kapsamında ?ENOS S? yani Kıbrıs'ıYunanistan'a bağlamak maksadıyla türlü oyunlara ve insanlık dışı davranışlaragirişmişlerdir.Kıbrıslı Türkler ise varlıklarını sürdürebilmek ve kendilerini korumak maksadıylaçeşitli örgütlenmelerde bulunmuşlardı. Bu örgütlerden en önemlisi olan ?TürkMukavemet Teşkilatı (TMT)?, 1958 yılında kurulmuş ve KKTC'nin temellerininatılmasında büyük rol oynamıştır.Anahtar Kelimeler: TMT, Kanlı Noel, 27-28 Ocak Olayları, ENOSIS, EOKA.

SUMMARYMasters ThesisTurkish Cypriots Existence Struggle(Turkish Resistance Organization and Its Actions)Ayhan CANKUTÜniversity of FıratThe Institute of Social ScienceAnd Postgraduate Study in History2006; Page: XI + 239Although Cyprus problem has started to engage Turkish public opinion since1950?s, the origin of the problem is based on the begining of 1800?s even the end of1700?s. The origin of the Cyprus problem was based with the first ?Megali Idea? map,published in 1796 and showing the Cyprus in ?Great Greece? borders. Greeknationalism formed with the ?Megali Idea? opinion effected Greek Cypriots and paralelto the Mora rebellion they attempted to rebel for the goal of ENOSIS.The real events for the goal of ENOSIS have started with the leaving of thegovenering of the Cyprus temporarly by Otoman Empire for support of England againstRussia in 1878 and gradually incerased. Gradually increasing ENOSIS actions haverised in 1950?s. We see that Cyprus problem is developed in the framework of Greek?sactions attempting to reach the ENOSIS goal and Turkish struggle against these actions.Whith the process of England that leaving goveniring to Cypriots, in 1950?s,Greeks and Greek Cypriots in the framework of ?Megali Idea? ENOSIS namely toconnect Cyprus with Greece has attempted various games and unhumanitarianbehaviors.At this time Turkish Cypriots in order to continue their existence and to protectthemselves have foundered some organizations. Most important of this organizations?Turkish Resistance Organization (TMT)? was foundered in 1958 and also have animportant role in foudation of Northern Cyprus Turkish Republic (KKTC).Key Words: TMT, Bloody Christmas, January 27-28 Events, ENOSIS, EOKA.
Turkish Cypriots existence struggle (Turkish resistance organization and its actions)
Keywords: Türk İnkılap Tarihi