MİYOFASİYAL AĞRI SENDROMLU HASTALARIN TEDAVİSİNDE NON-İNVAZİF VE İNVAZİF TEKNİKLERİN KARŞILAŞTIRILMASI - GÜL, KÜRŞAT (Fırat Üniveristesi, 2008)
Çok sık karşılaştığımız miyofasiyal ağrı sendromlu (MAS) hastalarda non-invazif teknikler olan transkütanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS) ve lazer tedavileri ile invazif teknikler olan lidokain ve botulinum toksin-A tetik nokta enjeksiyonlarının etkinliğini karşılaştırmayı amaçladık.Çalışmaya Fırat Üniversitesi Hastanesi Algoloji polikliniğine başvuran ve klinik olarak MAS tanısı konulan 100 hasta alındı. Hastalar rastgele 25'er kişilik dört gruba ayrıldı. Birinci ve ikinci gruba TENS ve lazer tedavisi, üçüncü ve dördüncü gruba ise lidokain ve botulinum toksin-A tetik nokta enjeksiyonu uygulandı. TENS tedavisi bir ay boyunca toplam 60 seans, lazer tedavisi bir ay boyunca 20 seans halinde yapıldı. Lidokain, her hasta için haftada 2 kez olmak üzere toplam 8 kez ve her tetik nokta için %1'lik lidokain solüsyonundan 2 ml (20 mg) yapıldı. Botulinum toksin-A ise her hasta için bir kez olmak üzere her tetik noktaya 25 U (0.5 ml) yapıldı.Hastaların ağrı değerlendirmesi başlangıç, 15., 30. ve 45. günlerde olmak üzere vizüel analog skala (VAS), palpabl kas spazmı derecelendirmesi (PKSD) ve anesteziyometre ölçüm yöntemleri ile yapıldı.Gruplar arasında yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktu. Tedavi sonrası VAS, PKSD ve anesteziyometre takip parametrelerinin hepsinde, botulinum toksin-A tetik nokta enjeksiyon tedavisinin lidokain tetik nokta enjeksiyonu, TENS ve lazer tedavilerine göre istatistiksel olarak daha olumlu sonuçlar verdiğini tespit ettik.Çalışmamızda kullanılan dört yöntem de tedavide etkili olmakla birlikte, özellikle uzun vadede etkinliği net bir şekilde görülen botulinum toksin-A enjeksiyonu olmak üzere lidokain enjeksiyonunun da içinde bulunduğu invazif tedavi yöntemlerinin TENS ve lazer gibi non-invazif tedavi yöntemlerine göre daha etkili olduğunu düşünmekteyiz.

We aimed to compare the efficiency of non-invasive techniques including transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) and laser treatments and invasive techniques including lidocaine and botulinum toxin-A injection, in the patients with myofascial pain syndrome (MPS) commonly faced.Hundred patients who resorted to Firat University Hospital Pain Department and clinically diagnosed as MPS were included the study. Patients were randomized into four groups and each group consisted of 25 patients; 60 session of TENS and 20 session of laser treatments applied to first and second groups while lidocaine and botulinum toxin-A injection applied to third and fourth groups. For each trigger point 2ml (20 mg) %1 lidocaine injection was applied twice in a week for one month and 25 U (0.5 ml) of botulinum toxin-A was injected to each trigger point only once for a patient.Pain evaluation of patients was made with visual analogue scale (VAS), palpabl muscle spasm scoring (PMSS) and anesthesiometer at baseline, 15, 30 and 45 days.There was not statistically difference between the groups for the age, sex and education level. After the treatment, we have determined botulinum toxin-A injection statistically had beter results when compared with lidocaine trigger point injection, TENS and laser treatments in all parameters VAS, PMSS and anesthesiometer.All the methods used in this study were efficient however, we concluded that invasive techniques including especially botulinum toxin-A injection for long-term treatment and lidocaine injection were more efficient accordig to non-invasive techniques including TENS and laser treatments.
Comparing of non-invasive and invasive techniques in the treatment of patients with myofascial pain syndrome
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon