TÜRK ULUSAL BASININDA MİLLİYETÇİ VE MODERNİST İMGE İNŞASI: YURTDIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLERE DAİR BAŞARI HABERLERİ - TURGUT, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2007)
Sosyal bilimler literatüründe kapitalist yayıncılıgın modern ulus devletlerin ortaya çıkısındaki rolüne dair çok sayıda çalısma yapılmıstır. Ulusal gazeteler özellikle haber yapıları geregi hitap ettigi okuyucularının bilincinde toplumun geçmisine ve gelecegine dair sosyal imgelemler insa etmektedirler. Bu sosyal imgelemler sadece insa asamasında kalmamakta aynı zamanda toplumun gündelik hayatında, milliyetçi ve modernist anlam parçacıklarına dönüserek, ulusal gazeteler tarafından her an hatırlatılmaktadır. Türkiye gibi gelismekte olan ülkelerde milliyetçilik ve modernlesme genellikle dısarıdan içeriye dogru degisimlerle kendilerini sekillendirmektedirler. Bu çalısma, 2005-2007 yılları arasında Türkiye'de tirajı 100.000'in üzerinde olan ulusal gazetelerin, milliyetçi modernist imgelem insasını incelemek maksadıyla, yurt dısında yasayan Türk vatandaslarının basarılarına dair haberlerin yurt içinde yasayan vatandaslara nasıl iletildigini incelemektedir

The role of capitalist media on the rise of modern nation states has been scrutinized by many studies in social science literature. National newspapers specifically due to their news making structures, construct social imaginaries about the past and the future of societies by addressing to their readers? consciousness. These social imaginaries are not only constructed but also reminded through national newspapers by transforming them into modern and national meaning particles or particulars within the daily life of the societies. Likewise Türkiye, the modernization and the nationalism in developing countries have shaped themselves through the changes from external to internal. In this study, so as to analyze the modernist and nationalist social imaginary construction in the Turkish national newspapers with 100.000 or more circulation between 2005 and 2007, the news those cover the successes of the Turkish citizens living abroad are scrutinized in terms of fingering how the news are transmitted to the citizens living in Turkey.
National and Modern Social Imaginary Construction within the Turkish National Newspapers: The News on the Success of Turkish Citizens Living Abroad
Keywords: Sosyoloji; İletişim Bilimleri