Otomobil sürücülerinin trafik ve yol güvenliği konusundaki görüşlerine sosyolojik bakış - Yıldız, M. Cengiz (My University, 2005)
Günümüz modern yaşamını geçmiş dönemlerden ayıran yönlerden birisi, ulaşım sistemlerinde varılan düzeydir. Karayolu ulaşımı, birçok ulaşım biçimine göre daha yaygın bir durumdadır. Bu ulaşım biçimi, ülkemizde anormal bir şekilde gelişmiş ve bunun sonucunda trafik kazaları adeta kaçınılmaz olmuştur. Türkiye karayollarında en çok bulunan araç otomobildir. Bu durumda, en fazla kazalarla karşı karşıya kalan araç otomobil, kişi ise otomobil sürücüleri olmaktadır. Bu çalışmada, otomobil sürücülerinin; kaza yapma durumları, hız ve kaza nedenleri karşısındaki tutum ve düşünceleri, trafik kurallarını algılama biçimleri, araç ve yol güvenliği konusundaki bilinç düzeyleri, trafikteki tutumları, alkollü araç kullanma konusundaki düşünceleri vs. ele alınmıştır. Bilgi toplama aracı olarak, yaygın tekniklerden anket kullanılmış, bunun yanında, enformel görüşme ve gözlem tekniklerine de yeri geldiğince başvurulmuştur. Belli bağımsız değişkenlerle (yaş, cinsiyet, medeni durum, öğrenim durumu, meslek durumu, coğrafi köken vs.), diğer değişkenler arasında ilişki aranmış ve bu sayede birtakım genellemelere ulaşılmaya gayret edilmiştir. Araştırma; betimsel ve ilişki arayıcı bir amaca yöneliktir.
Keywords: Türkiye; anket; demografik özellikler; trafik güvenliği; otomobil sürücüleri; trafik kazaları; karayolu trafiği; otomobil; karayolu ulaşımı; toplumbilimsel araştırma; yol güvenliği