Doğu Pontid orojenik kuşağındaki Arhavi bölgesinin magmatik faaliyetleri - Kılıç, A. Didem; Palutoğlu, Mahmut; Turmuş, Mehmet (My University, 2008)
Bir bütün olarak Arhavi bölgesinin magmatik faaliyetlerini anlamak için bölge Pontid Orojenik Kuşağı çerçevesinde ele alınmalıdır. Kuzeyden güneye, a- Volkanik sedimenter kayalar, b-Sokulum kayaları c-Ofiyolitik kayalar Arhavi bölgesinde stratigrafik birimler dasitik formasyonla başlar. Bu formasyon bazik volkanik sedimenter formasyonla üzerlenir. Bu formasyonun üzerine volkanik sedimenter riyodasitik formasyon gelir. Mestriştiyen-Paleosen boyunca çökelen filiş sedimentleri bu birimleri örter. Tersiyer magmatizması genç bazalt ve andezitleri meydana getirmiştir. Toplanan kaya numuneleri kimyasal analiz değerleri jeokimyasal değişim diyagramlarına yerleştirilmiştir. Çoğunun kalkalkalin tali kısmının toleytik çok az, bir kısmının ise alkali alana düştüğü görülmüştür. Petrolojik özellikleri göz önüne alındığında, volkanizmanın bölgede etkin olan tansiyon rejimi sonucu oluşan kıtasal riftleşme ürünü olarak meydana geldiği düşünülmektedir.
Keywords: Mühendislik; Jeoloji; Jeoloji