REKLAMLARDA KADIN TEMSİLİ: TÜRKİYE VE SUUDİ ARABİSTAN'DA YAYINLANAN TELEVİZYON REKLAMLARI ÜZERİNDEN KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ - AKSAKAL, TUBANUR (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmanın amacı reklamlarda ve diğer medya metinlerinde kadınların temsilinin karşılaştırmalı olarak analiz edilmesidir. Çalışmada özellikle reklam içeriklerinde, kadınların toplumsal olarak nasıl temsil edildiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Reklam içeriğinin oluşturulmasında toplumun kültürel yapısı ile paralellikler olduğu bilinmektedir. Bu durum diğer medya metinleri açısından da geçerlidir. Yani reklam ve diğer medya metinleri bir kültürel yeniden üretim aracı olarak faaliyet göstermektedir ve kadınların temsili de bu anlamda önemli bir örnektir. Bu sebeple çalışmada iki farklı tarhisel geçmişe sahip olan Türkiye ve Suudi Arabistan televizyon reklamları ve diğer televizyon metinlerinde, kadınların toplumsal olarak konumlandırılması konusu göstergebilimsel yöntem aracılığıyla analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda farklı tarihsel ve kültürel koşullara paralel olarak, iki ülke arasında reklamlarda ve diğer televizyon metinlerinde kadınların temsili bakımından önemli farklılıklar bulunduğu ortaya konulmuştur.

The aim of this study is that to analyze women's representation comparatively in advertisements and other media texts. In the study, especially in advertising contents, it is tried to be revealed how women are represented socially. It is known that there are parallels with the cultural structure of the society in the creation of advertising content. This also exists for the other media texts. In other words, advertising and other media texts act/operate as a tool of cultural reproduction, and women's representation in this regard is an important example. Therefore, this study were analyzed through scientific methods in having two different historical background Turkey and Saudi Arabia television commercials and other television in the text, the positioning of women as a social indicator issues. As a result of the study, in parallel with different historical and cultural conditions, it has been revealed that there are important differences in the representation of women in advertisements and other television texts between the two countries.
Representation of women in advertisements: A comparative analysis via television advertisements published in Turkey and Saudi Arabia
Keywords: İletişim Bilimleri; Reklamcılık