NETCAD İÇMESUYU MODÜLÜ İLE İÇMESUYU ŞEBEKELERİNDE HARDY-CROSS VE ÖLÜ NOKTA METOTLARININ KARŞILAŞTIRILMASI - AKBAŞ, UĞUR (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu yüksek lisans tez çalışmasında içme suları ve şebekeleriyle ilgili genel bilgiler yer almaktadır. Bunun yanında, Netcad içme suyu modülü ile içme suyu şebekelerinde hardy-cross ve ölü nokta metotlarının karşılaştırılması yapılmıştır. Bu iki metod kullanılarak içme suyu şebekelerindeki yük kayıpları Netcad paket programı yardımıyla hesaplanmıştır. Çalışma sırasında yapılan elle hesaplamaların ve bilgisayar programında yapılan hesaplamaların birbiriyle uyum içinde olduğu görülmüştür. Ölü nokta metodu ve Hardy-Cross metodu ile çözülen şebeke sisteminde, çıkan sonuçların birbirinden farklılık gösterdiği görülmüştür. Bu farklılıklar değerlendirilmiş ve boru, debi, çap ve yük kayıpları değerlendirilmiştir. Ölü nokta metodunun Hardy-Cross metoduna göre daha patrik ve basit olduğu görülmüştür. Örnek proje olarak seçilen şebekenin verileri çalışmanın doğruluğunu göstermiştir. Ölü nokta metodunun tercihinin daha pratik sonuçlar çıkaracağı görülmektedir.

In this study, general information about drinking and water networks was presented. Hardy-cross and dead points methods using Netcad drinking water module were compared in detail. Using these two methods, head losses in water networks were calculated by means of Netcad package program. It is seen that the manual calculations and the computer program calculations are compatible with each other. In the network system solved by dead points method and hardy-cross method, the results were found to be different from each other. These differences were evaluated in view of discharge, diameter and head losses. Dead points method was found to be more practical and easy than hardy-cross method. The data of the selected example project showed that the findings in the study are accuracy. In other words, to choice the dead points method gives more practical results.
Comparison of hardy-cross and dead points methods using netcad drinking water module in drinking networks
Keywords: Mühendislik Bilimleri