FRACTALKİNE/CX3CL1 VE RESEPTÖRÜNÜN ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜ PATOGENEZİNDEKİ ROLÜ - DEMİREL, BETÜL (Fırat Üniveristesi, 2024)
Erken membran rüptürü durumunda, fetal membran zarı normal doğum zamanı gelmeden önce yırtılır. Bu durum, gebelikte potansiyel komplikasyonlara yol açabilir ve preterm doğum riskini artırabilir. Erken membran rüptürü genellikle vajinal kanama, sıvı sızıntısı veya pelvik baskı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Ancak erken membran rüptüründe henüz tanı kriterleri net olarak geliştirilemediği için anne ve bebek sağlığının tehlikelerle karşılaşması olasıdır. Bu çalışmada serum ve amniyotik sıvıda fractalkine, fractalkine reseptörü, nötrofil elastaz, sICAM-1, sVCAM-1, SLPI, IGFBP-1 ve PAMG-1 konsantrasyonları ile EMR arasında bir ilişkinin olup olmadığını araştırmak; EMR tayininde daha güvenli ve doğru sonuçlar alabilmek için bakılan parametrelerin ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırmanın alt amacı ile, ikinci trimesterda amniyotik inflamasyon ve/veya enfeksiyon geçiren ve akabinde preterm veya term doğum yapan kadınların amniyotik sıvısında NE, sICAM-1, sVCAM-1 ve SLPI konsantrasyonlarının belirlenmesidir. Belirlenen amaç doğrultusunda serum ve amniyon sıvısında nötrofil elastaz, sICAM-1, sVCAM-1, SLPI, Fractalkine ve reseptörü konsantrasyonları ile IGFBP-1 ve PAMG-1 düzeyleri enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) yöntemiyle bakılmıştır. Çalışmaya dahil edilen hasta grupları; 37 hafta – 40 hafta arası gebeliği olup, elektif nedenlerle sezaryen doğumu gerçekleştirilen EMR olmayan sağlıklı 20 gebe hasta ve 24 hafta- 37 hafta arası gebeliği olup, sezaryen ile doğumu gerçekleştirilen EMR olan 22 gebe hastadır. Bu çalışmada araştırma sonuçlarına göre sağlıklı ve EMR olan gebelerin SLPI, nötrofil elastaz, sICAM-1, sVCAM-1, Fractalkine ile IGFBP-1 düzeyleri arasında hem serum hem de amniyondaki konsantrasyonlarda istatiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmiş ve EMR olan gebelerde SLPI azalırken, diğer parametrelerin düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca sağlıklı ve EMR olan gebelerin PAMG-1 pozitifliğinin amniyon kontrol grubu ile EMR'li gebeler arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu, EMR olan gebelerde daha yüksek olduğu; serumda ise bu farklılığın anlamlı olmadığı belirlenmiştir. Yukarıdaki sonuçlar ışığında serum ve amniyon sıvısında SLPI, slCAM-1, sVCAM-1, nötrofil elastaz, fractalkine, fractalkine reseptörü ve IGFBP-1 düzeylerinin; ayrıca serumda PAMG-1 düzeylerinin EMR patogenezinin değerlendirilmesinde faydalı testler olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.

In case of premature rupture of membranes, the fetal membrane ruptures before the time for normal delivery. This can lead to potential complications in pregnancy and increase the risk of preterm birth. Premature rupture of membranes can often present with symptoms such as vaginal bleeding, fluid leakage, or pelvic pressure. However, since the diagnostic criteria for premature rupture of membranes have not yet been clearly developed, it is possible that the health of the mother and baby may face dangers. In this study, we investigate whether there is a relationship between fractalkine, fractalkine receptor, neutrophil elastase, sICAM-1, sVCAM-1, SLPI, IGFBP-1 and PAMG-1 concentrations in serum and amniotic fluid and EMR; It was aimed to evaluate the relationship between the parameters examined in order to obtain safer and more accurate results in EMR determination. The sub-objective of the research is to determine the concentrations of NE, sICAM-1, sVCAM-1 and SLPI in the amniotic fluid of women who had amniotic inflammation and/or infection in the second trimester and subsequently gave birth preterm or term. In line with the specified purpose, neutrophil elastase, sICAM-1, sVCAM-1, SLPI, Fractalkine and its receptor concentrations, and IGFBP-1 and PAMG-1 levels in serum and amniotic fluid were examined by the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. Patient groups included in the study; 20 healthy pregnant patients without PROM who had a pregnancy between 37 weeks and 40 weeks and had a cesarean section due to elective reasons, and 22 pregnant patients with PROM who had a pregnancy between 24 weeks and 37 weeks and had a cesarean delivery. According to the research results in this study, a statistically significant difference was observed between the SLPI, neutrophil elastase, sICAM-1, sVCAM-1, Fractalkine and IGFBP-1 levels of pregnant women with PROM and healthy women in both serum and amnion concentrations, and while SLPI decreased in pregnant women with PROM, the other The levels of the parameters were found to be higher. In addition, there was a statistically significant difference in the PAMG-1 positivity of healthy pregnant women with PROM and the amnion control group and pregnant women with PROM, and it was higher in pregnant women with PROM; It was determined that this difference was not significant in serum. In light of the above results, the levels of SLPI, slCAM-1, sVCAM-1, neutrophil elastase, fractalkine, fractalkine receptor and IGFBP-1 in serum and amniotic fluid; It has also been determined that PAMG-1 levels in serum can be used as useful tests in evaluating the pathogenesis of PROM.
Fractalkine/CX3CL1 and its receptorearly membrane rupturerole in pathogenesi
Keywords: Biyokimya